Doğu Karadeniz bölgesinde heyelan, taş düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra, bölgenin deprem riski de gündemde yer alıyor. Uzmanlar, Karadeniz fayı üzerinde meydana gelen küçük depremlerin, özellikle heyelanları tetiklediğine ve bu fay hattının gelecekte daha büyük depremler üretebileceğine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Osman Bektaş: Karadeniz Fayı Sahili Tehdit Ediyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde meydana gelen ve kentin birçok yerinde hissedilen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek, aktif olan Karadeniz fayının 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bektaş, Trabzon-Rize sahilinin Kuzey Anadolu Fayı, Kuzey Doğu Anadolu Fayları ve Karadeniz Fayı arasında yer aldığını belirtti.

6.6 ve Üzerinde Deprem Riski

Prof. Dr. Bektaş, Karadeniz sahilinin hem kuzeyden hem de güneyden deprem kuşaklarıyla çevrili olduğunu belirtti. AFAD verilerine göre, Karadeniz fayının önümüzdeki 50 yıl içinde 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini ifade eden Bektaş, “Bu büyüklükte bir depremin olasılığı yüzde 90’dır, ancak yüzde 10 ihtimalle daha büyük bir deprem de meydana gelebilir. Bölgedeki yapı stokunun buna göre planlanması gerekir” dedi.

Jeoloji Muhendisi Prof Dr Osman Bektas O Bolgeye Dikkat Cekti Her An 66 Ustunde Deprem Ol-1

Fay Hattındaki Gerilim Artıyor

Bektaş, Karadeniz sahilinde meydana gelen depremlerin faylardaki gerilimi artırdığına dikkat çekti. 2012 yılında Trabzon açıklarında meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin artçı etkilerinin Trabzon’a kadar ulaştığını ve fay hatlarında gerilim oluşturduğunu kaydetti. 2024 yılı sonunda Rize Çamlıhemşin’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin de benzer bir etki yarattığını belirtti.

Heyelanları Tetikleyen Depremler

Depremlerin bölgedeki heyelanları tetiklediğini ifade eden Bektaş, “Karadeniz sahilinde küçük ve orta ölçekli depremlerin artışı dikkat çekicidir. Bu depremler, yamaçlarda çekiçleme etkisi yaparak heyelanlara neden oluyor. Bölgedeki heyelanların ana nedenleri arasında yağış, gravite ve depremsellik yer alıyor” dedi.

Bektaş, bölgenin depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, “Karadeniz sahili her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha büyük bir depreme hazır olmalıdır. Sahildeki kumsal alanlar, depremin büyüklüğünü artırabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA