Türkiye, kültürel mirasını koruma çalışmalarında önemli bir başarıya daha imza attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda bu yıl yurt dışına kaçırılan 1149 eser vatan topraklarına geri kazandırıldı.

Kültürel Mirasın İzinde Dedektif Gibi Çalışma

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı öncülüğünde yürüttüğü çalışmalarla 2018'den bu yana 8 bin 953, 2002'den itibaren ise toplam 13 bin 268 eser ait olduğu topraklara döndü.

2024 yılı içerisinde ülkeye geri getirilen eserler arasında tarihi ve kültürel önemi büyük pek çok parça bulunuyor. Özellikle yılın son aylarında Yunanistan’dan iadesi sağlanan Lidya dönemine ait 1055 antik sikke dikkat çekiyor. Sikkeler, 19 Aralık'ta Atina’da düzenlenen törenle Türkiye’ye teslim edildi.

ABD'den 41 Tarihi Eser Geri Döndü

ABD’de ele geçirilen Anadolu kökenli 41 tarihi eser, Türk ve Amerikalı yetkililerin ortak çabalarıyla New York’ta düzenlenen bir törenle Türkiye’ye iade edildi. Roma dönemine ait heykeller, Geç Kalkolitik Dönem’den kalma 22 idol başı ve bronz başlıkların yer aldığı eserler, New York Türkevi’nde sergilendi.

2500 Yıllık Bronz Sedir

1980’lerde Manisa’da kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılan 2500 yıllık bronz sedir, ABD’nin J. Paul Getty Müzesi’nden iade edildi. Nadir bulunan bir antik mobilya türü olan bu sedir, döneminin günlük yaşamında dinlenme ve yemek yeme amacıyla kullanılıyordu.

Bintepeler Kolyesi Yurda Döndü

Manisa Bintepeler arkeolojik alanından kaçırılan 2700 yıllık kırmızı boncuklu kolye, ABD’den Türkiye’ye getirildi. Altın ve karnelyan taşlarından nar şeklindeki boncuklarla süslenen bu eser, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Boubon Antik Kenti’ne Ait Heykel Başı 60 Yıl Sonra Türkiye'de

Burdur Boubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla çıkarılan Septimius Severus heykel başı, Danimarka’daki NY Carlsberg Glyptotek Müzesi’nden iade edildi. Roma İmparatoru’na ait bronz heykel başı, yaklaşık 60 yıl aradan sonra ana vatanına dönmüş olacak.

Fransa ve İngiltere’den İadeler

Fransa’dan Bizans ve Artuklu dönemlerine ait iki bronz sikke gönüllü olarak iade edildi. İngiltere’de ise Sultan II. Abdülhamit koleksiyonunda yer aldığı belirlenen bir Kur'an-ı Kerim, Türkiye’ye geri kazandırıldı.

Helenistik Döneme Ait Büyük İskender Heykel Başı

Helenistik döneme tarihlenen mermer Büyük İskender heykel başı, ABD’den gönüllü olarak Türkiye’ye iade edilen önemli eserler arasında yer aldı. Eser, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altına alındı.

Türkiye, Kültürel Mirasını Korumaya Kararlı

Geri kazandırılan eserlerin büyük bölümü Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi önemli kurumlarda sergileniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Kaçış Yok” sergisiyle bu eserler halka tanıtılarak, Türkiye’nin kültürel mirasını koruma kararlılığı bir kez daha vurgulanıyor.

Kaynak: AA