Kamu kurumları harcamalarını nasıl planlıyor ve yönetiyor? Devletin harcama süreçlerini tek bir merkezden yöneten Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS), bütçelerin etkin kullanımını sağlamayı amaçlıyor. Peki, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) nedir?

Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) nedir?

Devletin temel görevlerinden biri olan kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulabilmesi için sürekli ve yeterli gelir kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu kaynakların etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılması, aynı zamanda bilgiye hızlı erişimin sağlanmasını gerektirir. Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) projesi başlatılmıştır.

KBS projesi, harcama ve muhasebe birimlerinin mali işlemlerini bir otomasyon sistemi altında toplayarak, harcama birimleri ile muhasebe birimleri arasındaki veri akışını güvenli, hızlı ve elektronik ortamda sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Say2000i sisteminin fonksiyonları ile entegre edilen bu proje, Kamu Mali Yönetimi'ne katkı sağlayacak birçok uygulama da içermektedir.

Bu sistem sayesinde, harcama birimleri ile muhasebe birimleri arasındaki veri transferinde kağıt kullanımı minimize edilecek, elektronik ortama taşınabilen ve denetim için uygun şekilde saklanabilen belgelere ilişkin uygulama birliği oluşturulacaktır. Harcama sürecinin bütçe, ödenek, tahakkuk, harcama, muhasebe, raporlama ve kesin hesap aşamalarının her biri izlenebilecek, iç kontrol mekanizmasıyla denetim süreci kolaylaştırılacak ve güvenli, hızlı bir işlem yapısına ulaşılacaktır.

KBS sisteminin kullanıcı profili, yaklaşık 60.000 harcama biriminde farklı rollerde çalışan yaklaşık 200.000 kişiyi kapsamaktadır. Ayrıca, Genel Bütçeli İdarelerde görevli yaklaşık 1,8 milyon kamu çalışanı, maaş hesaplama, bordro düzenleme ve ödeme emri oluşturma işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir. Oluşturulan bordrolar, ödeme emri ekine bağlanmadan e-Denetim kapsamında Sayıştay Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne elektronik ortamda aktarılmakta ve çalışanlar her ay maaş bordrolarını e-Bordro Sistemi üzerinden alabilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi