İzmir’in tarihi ve kültürel simgelerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı, ekonomik zorluklar nedeniyle zor günler geçiriyor. Kemeraltı esnafı yılbaşının yaklaşmasıyla ihtiyaçlarını erken karşılamak isteyen vatandaşların çarşıya akın ettiğini, ancak bu yoğunluğun satışlara yansımadığını belirterek, yaşanan yoğunluğun sadece vitrinde kaldığını söyledi.

“Satışlar azaldı”

Kemeraltı Çarşısı’nın her zaman nostaljiyi yaşattığını ifade eden Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, her özel gün ve hafta sonlarında çarşının yüksek yoğunluklara ulaştığını vurguladı. Bu yıl geçmiş yıllara nazaran alım gücündeki düşüş nedeniyle çarşı esnafının zor günler geçirdiğini kaydeden Girgin, “Kemeraltı İzmir’in ve Türkiye’nin en büyük açıkhava çarşısı. İzmir’in en uğrak noktalarından biri olan Kemeraltı, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle can çekişiyor. Yılbaşının yaklaşmasıyla inanlar gerek sevdiklerine hediye almak, gerekse ihtiyaçlarını karşılamak için çarşıya akın etmiş durumda. Ancak gelin görün ki esnaf satışlardan memnun değil. Maalesef mevcut ekonomik koşullar ve ekonomik darboğaz insanlara istedikleri alım gücünü veremiyor. Bu yıl Kemeraltı için kışın geç gelmesi büyük bir avantaj oldu ancak yine de beklenen satış rakamları yakalanamadı” dedi.

Semih Girgin (3)

“Alışveriş tercihi değişti”

Müşterilerin son dönemde ihtiyacı doğrultusunda yaptığı alışverişin daha çok çevresindeki insanların ihtiyacını karşılamak isteğine döndüğünü belirten Girgin, “Gözlemlerimiz şudur ki; insanlar artık kendilerinin ihtiyacından çok öncelik olarak yakınlarının ihtiyaçlarını gidermek adına alışveriş yapıyor. Yani artık keyfi bir alışveriş durumu söz konusu değil. Tamamen ihtiyaca yönelik kısmi alışverişler yapılıyor. Bu da yılbaşına az bir zaman kalsa da çarşıda alım gücünün düşüşünü iyiden iyiye hissettiriyor” ifadelerini kullandı. 

“Giderler azaltılmalı”

Kemeraltı esnafının yeni yıl ile birlikte elektrik, kira, üretim ve lojistik gibi kalemlere gelecek olan zamlardan endişeli olduğunu vurgulayan Girgin, “Esnaf sattığı ürünlere zam yapmak istemiyor ancak gerek enflasyonun vermiş olduğu baskı, gerekse fiyatlardaki düzensizlik nedeniyle mecburen zam yapmak zorunda kalıyor. Esnafın da vatandaşın da üzerindeki yük çok ağır. Bu noktada yapılması tavsiye edilen tasarrufların sadece esnaf ve vatandaştan beklenmemesi, bakanlıkların ve ilgili kurumların da bu tasarruf tedbirlerine uyum sağlaması gerekiyor. Asgari ücrete gelen yüzde 20-30 arasındaki zam, maliyetlere gelen zamlarla birlikte hiçbir işe yaramıyor. Vatandaş yine alamayacaksa bu zam neden yapılıyor? Buna bir çözüm bulunmalı. Esnafın devletten beklentisi, masrafların aşağı çekilmesi. Öte yandan istihdam da az. Hem çalışanlar yapılacak işe verilecek parayı az buluyor hem de esnaf asgari ücretten fazla maaş veremiyor. Bunun nedeni de giderlerin çok yüksek olması. Kira, vergi, elektrik ücretleri hepsi esnafın cebini yakıyor. Esnaf bundan dolayı çalıştıracak eleman da bulamıyor” diye konuştu. 

“Fiyat sorup gidiyorlar”

Kemeraltı esnafı vatandaşların düşük alım gücü nedeniyle ihtiyaçlarını bile almakta zorlandıklarını belirtti. Çarşıda tekstil ürünleri satan esnaflardan Ahmet Karakoç, vatandaşın fiyatları sorduğunu ancak alışveriş yapmadığını kaydederek, “Gelenlerin çoğu fiyat soruyor, ürünleri inceliyor ama alım yapan çok az. İnsanlar bütçelerini aşmadan bir şey almak istiyor, ancak alım gücü o kadar düşük ki en temel ürünlerde bile tereddüt ediyorlar” derken, hediyelik eşya satan bir işletmeci, “Yılbaşı yaklaşırken hediye almak isteyenler olur diye düşünüyoruz. Ancak bu yıl durum çok farklı. İnsanlar bir süs ya da aksesuar için bütçe ayıramıyor” ifadelerini kullandı. 

“Kemeraltı’na destek verilmeli”

Çarşıya alışveriş için gelen vatandaşlar ise alım güçlerinin azaldığından şikayetçi. Evinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çarşıya gelen Fatma Doğan, “Yılbaşından sonra fiyatların daha da artacağını söylüyorlar. O yüzden erkenden bir şeyler almak istedim ama fiyatlar şimdiden çok yüksek. Gönül isterdi ki birkaç hediyelik de alalım ama temel ihtiyaçlarımıza zor yetişiyoruz,” diye konuştu. Çarşıda hem vatandaşın alım gücünü artıracak ekonomik düzenlemeler hem de tarihi çarşıya yönelik özel teşviklere ihtiyaç olduğunu belirten çarşının 30 yıllık esnafı Hüseyin Yılmaz ise, “Kemeraltı, İzmir’in kalbi. Bu kalbin atmaya devam etmesi için hem esnafa hem de müşteriye destek şart. Yoksa bu hareketlilik bir süre sonra tamamen yok olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dilek Çakır Durak