Kendi Yaratıcılık Tanımınızı Oluşturun!

Abone Ol

Yaratıcılık herkesin hakkıdır, bir ayrıcalık değil!

Bir arkadaşımla konuşurken ağzından dökülen cümleler dikkatimi çekmişti; “Biri bana bir kitabın hayatımı değiştireceğini söyleseydi, sanırım suratlarına gülerdim. Söylerken bile bunu yaratıcı bir süreç olarak düşünmedim ve tüm yaratıcılık kavramı kulağa bir tür yumuşak bir beceri gibi geldi. Bir kitabı alırken kendi kendime “Ah, belki özgüvene yardımcı olabilir” diye düşündüm. Sadece birkaç ay sonra yaratıcılık, problem çözme ve yenilikçilik üzerine 8 benzer kitapla aynı mağazadan ayrılmıştım.”

Herkes Yaratıcıdır

En kolay okuduğum kitap olduğunu söyleyemem. İtiraf etmeliyim ki havuzda, banyoda, denizde ıslanıp buruştum ama okuduğum her sayfada kendime “Bekle. Yani herkesin yaratıcı olmasına izin veriliyor mu? ” diye sordum.

Beklemek. Yani herkesin yaratıcı olmasına izin veriliyor mu?

Ve şu kelimeyi not edin: “izin verildi.” Çoğu zaman, yaratıcılığı ihtiyaç, onay veya yetkilendirme gerektiren bir faaliyet olarak düşünürüz. Peki ama kimden? Öğretmenleriniz, aileniz, patronunuz veya herhangi biri. Bu duruma eğitim sistemi de yardımcı olmuyor. Genç nesiller için işler değişiyor olsa da, çoğumuz okulda sadece doğru cevabı aramanın ve çizgiyi aşmamanın gerekli olduğunu bilerek büyüdük.

Hayatımı kurtarmak için yaratıcı olamayacağım inancıyla yaşadığım yılları unutup, HERKESİN YARATICI olduğu fikrini üzerine yazmak bir gecede değişen bir şey değil. Beynimiz, inandığımız şeyin onayını aramaya programlanmıştır. Bir şeye (kendi yaratıcılığımızın eksikliği gibi) inanmak için ne kadar uzun zaman harcarsak, bu inancı yeniden yazmak o kadar zor olur. Ama imkansız değil!

Eski Yollarınızın Üstesinden Gelmek

Tıpkı beyninizin yaratıcı olmadığınıza dair sinyalleri alması gibi, kendi yaratıcılığınızın onayını aramak üzere eğitilebilir. Beklenmedik bir çözüm bulduğunuz veya bir şeyi hızlı bir şekilde düşündüğünüz zamanları düşünün, bunlar tam olarak eylem halindeki yaratıcılığın işaretleridir.

Yapılması gereken diğer önemli şey, kendi yaratıcılık tanımınızı oluşturmaktır. Kendi dünya görüşünüze uyan bir tanım bulmak (veya yaratmak), kendinizi ifade etmeniz için size daha fazla özgürlük verir. Yeni bir şey denemek için alışılagelmiş yollarınızdan çıktığınızda, fikirlerinizi savunduğunuzda veya bir fikri diğerine tercih etmektense anlayış ve bağlantı aradığınızda.

Süreci hızlandırmak istiyorsanız, yaratıcılığı bir kas gibi ele alın. İlhamın bana şimşek gibi çarpmasını ve yolu aydınlatmasını bekleyerek çok uzun zaman harcadım. Yaratıcılığınızı bir kas olarak ele alır ve her gün pratik yaparsanız, başarı için çok daha fazla şansınız olur. Bağlantı kurma, yeni şeyler görme, bir şeyleri nasıl yaptığınızı sorgulama gibi, bu arada sizi korkutan bir şey yapma alıştırması da yapın.

Yaratıcı becerilerinizi derinleştirmek istiyorsanız, yavaşlayın ve gözlemlemeye başlayın. Noktaları birleştirme sanatı, farklı nesneler ve kavramlar arasındaki benzerlikleri görme yeteneğinden gelir. Benzerlikleri görmek için nüansları, detayları fark etmeli ve hayal gücünüzü serbest bırakmalısınız.

Aptalca düşüncelerden veya fikirlerden korkmayın. Yaratıcılığın bize öğrettiği bir şey, bunun sadece doğru cevabı bulmakla ilgili olmadığı, eğlenmek, keşfetmek ve süreçten zevk almak olduğudur.

Yaratıcı Olmak, Pişman Olmadan Kendiniz Olmaktır

Yaratıcılığın, kişisel önyargılardan toplumsal normlara ve politikalara kadar pek çok düşmanı vardır. Ancak en altta yatanlardan biri kendinden şüphe duymaktır. Yaratıcı olma hakkınıza inanmamak, kendinizi başkalarıyla kıyaslamak, öne çıkmaktan korkmak gibi.

Dünyanın en yaratıcı insanı olabilirsiniz, ancak hediyenizi dünyayla paylaşmaya hazır değilseniz ve fikirlerinizi yüksek sesle dile getirmezseniz, bilginiz, becerileriniz ve yeteneğiniz boşa gider.

İşte bu yüzden, kendinizden başlamanız gerekiyor. Hata yapmakla, bazen aptal olmakla ve tüm cevapları bilmemekle barışın. Yaratıcı olma hakkınıza olan içsel inancınızı bulun ve fikirlerinizi dünyayla paylaşmaya başlayın. Kendinize en yaratıcı ve otantik benliğiniz olma izni verin, böylelikle başkalarıyla ne kadar iyilik paylaşmanız gerektiğini fark edeceksiniz.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }