Adana'nın 40 dereceyi aşan sıcaklıklarında ferahlık sağlayan klimanın mucidi, Amerikalı mühendis Willis Haviland Carrier, icadının 121'inci yıl dönümünde anıldı. Anma etkinliklerinde Adanalılar, bu sıcak havada kurtarıcı rol oynayan Carrier için tatlı dağıttılar.

klimanin-mucidi-kim-willis-carrier-kimdir-nereli

Willis Carrier Kimdir?

Willis Haviland Carrier, 26 Kasım 1876'da Angola, New York'ta dünyaya geldi. 1902 yılında modern klima sistemini tasarlayan Carrier, büyük alanları soğutmak adına 1913 yılında klima sistemini geliştirdi ve modern klimanın mucidi olarak bilinir. Carrier, eğitim hayatını 1901'de Cornell Üniversitesi'nde Mühendislik Yüksek Lisans derecesi ile tamamladı.

klimanin-mucidi-kim-willis-carrier-kimdir-nereli8

Kariyerine 1908'de Amerika Carrier Air Conditioner Company'de başladı ve 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Carrier'ın 12 yıldır çalıştığı Buffalo Forge Company, faaliyetlerini tamamen imalatla sınırlamaya karar verdi. Carrier ve beraberindeki 6 genç mühendis, 26 Haziran 1915'te hayatları boyunca biriktirdikleri 32.600 $'ı bir araya getirerek Carrier Engineering Corporation'ı kurdu. 1929'daki Wall Street Çöküşü'nün ardından şirket, Brunswick-Kroeschell Company ve York Heating & Ventilating Corporation ile birleşerek Carrier Corporation'ı oluşturdu ve Willis Carrier yönetim kurulu başkanı oldu.

klimanin-mucidi-kim-willis-carrier-kimdir-nereli5

Willis Carrier'in Kişisel Hayatı ve Katkıları

Carrier Mühendislik şirketinin kurucusu olan Willis Carrier, ev tipi klimaları 1926'da geliştirdi. Bu icadı, birçok farklı sektörün gelişmesine yardımcı oldu. Klima, yaz aylarında tiyatro ve sinema salonlarını soğutarak daha çok seyirci çekmeye yardımcı oldu, ayrıca alışveriş merkezlerini gezilebilir hale getirdi.

klimanin-mucidi-kim-willis-carrier-kimdir-nereli2

Özel yaşamına bakıldığında, Carrier üç kez evlendi ve Howard Carter Willis adında bir çocuk sahibi oldu. İki çocuğu daha evlat edindi. Willis Carrier, 7 Ekim 1950'de hayatını kaybetti ancak klimaları sayesinde birçok insanın hayatını daha yaşanabilir hale getirdiği için hala anılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi