İzmir

Konak'ta Dünya Roman Dili Günü için panel düzenlendi

Konak Belediyesi ile Roman Akademisi iş birliğinde, 5 Kasım Dünya Roman Dili Günü dolayısıyla bir panel düzenlendi. Panelde, Roman dili ve kültürünün yaşatılması için neler yapılması gerektiği masaya yatırıldı

Abone Ol

UNESCO tarafından ilan edilen 5 Kasım Dünya Roman Dili Günü, Konak Belediyesi ve Roman Akademisi iş birliğinde düzenlenen bir panel ile kutlandı. Etkinlik, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panele, Konak Belediyesi'nin Roman Meclis Üyesi Tolga Küleş, CHP Konak İlçe Yöneticileri, İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve Roman vatandaşlar katıldı.

Panelde, Roman dili ve kültürünün yaşatılması için neler yapılması gerektiği masaya yatırıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Kültür Dersleri Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Uştuk ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Faika Çelik konuşmacı olarak yer aldı.

Barınma ve özgürlük sorunları

Panelin açılışında konuşan Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş, Roman toplumunun barınma ve özgürlük sorunlarına dikkat çekerek, dünyanın pek çok yerinde geçerli kabul edilen diller varken, Roman toplumunun hala yok sayıldığını, daha özgür ve demokratik bir dünyada mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Roman dili unutuluyor

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ise, Roman dilinin unutulmaya yüz tutan diller arasında olduğunu belirterek, uluslararası destekler olmasa dillerini kaybettiklerini ve Romanların kendi meselelerine daha çok sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Başkan Mutlu'ya teşekkür

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Roman Akademisi Kurucusu Cem Pekbalıkcı’nın yaptığı panele geçildi. Pekbalıkcı, bu yıl Dünya Roman Dili Günü’nü Konak Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya destekleri için teşekkür eden Pekbalıkcı, Roman kültürünü geleceğe taşımayı ve farkındalığı artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Ortak çalışmalar yapılmalı

Dr. Faika Çelik, “Türkiye’de Roman Çalışmalarının 20 Yılı” başlıklı sunumunda Romanların eğitim, barınma, istihdam ve sağlık alanındaki zorluklarını dile getirdi. Dr. Çelik, Türkiye'deki Roman çalışmalarının Avrupa ile kıyaslandığında oldukça az olduğunu ifade etti ve Roman dili hakkında geçmişten günümüze çok az şey bildiklerini dile getirdi. Dr. Çelik, Roman toplumu ile ortak çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yüzde 60'ı Romanca bilmiyor

Doç. Dr. Ozan Uştuk, “Roman Dilinden Türkçe’ye Katkılar” başlıklı sunumunda, 17. yüzyıldan günümüze Türkçe’den Romanca’ya ve Romanca’dan Türkçe’ye geçen kelimelerin önemli bir kültürel miras olduğunu belirtti. Doç. Dr. Uştuk, Romanların yüzde 60’ının Romanca bilmediğini ve bu durumun, büyük bir kimlik kaybı olduğunu sözlerine ekledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }