Yeni yıla sayılı günler kala herkesi büyük bir heyecan sarıyor. Özellikle herkesin umutları ve hayâlleri artıyor. Her yeni yıl öncesinde kokina çiçeklerinin satışından bir patlama yaşanıyor. Çünkü yılbaşı çiçeği olarak da adlandırılan kokina çiçeğinin büyük bir uğur getirdiğine inanılıyor. Kimileri kokina çiçeğinin şans getirdiğine inanırken kimileri de ev sahibi yaptığına inanıyor. Ortalama bir ev fiyatının 3-4 milyon liradan başladığı İzmir’de şans oyunlarından da umudu kesen vatandaşın yeni ümidi kokina çiçeği oldu. 

‘1 yıl dayanmaz’

Kokinanın yılbaşında çok rağbet gördüğünü vurgulayan İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “Şans uğur getirdiğine inanılıyor. O yüzden insanlar batıl inanç diyorlar ama bu Avrupa'dan gelen bir inanç aslında. Sonradan bizde yaygınlaştı. Bir sene boyunca kokina solmazsa ev sahibi olunabileceği inancı var. Aslında bu imkansız bir durum. Kokinanın yeşil kısmının rengi bir süre sonra zaten soluyor, suyun içinde de olmuyor” dedi. Kokina çiçeğinde kırmızı kısma ‘sincan’ denildiğini ve bunun da top halinde doğadan toplandığına dikkat çeken Kış, “Sonra bunları iğneyle birbirine dikiyorlar. Yeni yılla birlikte kokinalar çıkıyor, insanlar iş yerlerini, ofislerini bu çiçeklerle süslüyor. Dayanıklı, kolay kolay bozulmuyor” ifadelerini kullandı.

Kazım Kışş-1

‘Romenler yapıyor’

Kokinanın satış fiyatlarını da değerlendiren Oda Başkanı Kazım Kış, “Geçen seneyle bu sene arasında çok fazla fiyat artışı olmadı. İstanbul'da Romenlerin oluşturduğu bir grup var, kokinaları sadece onlar yapıyorlar; oradan da Türkiye'nin her yerine dağıtılıyor. Zaten hani bu doğadan toplanılan bir şey. Sonra üzerine o kırmızı çiçeklerini iplerle bağlıyorlar ama işçiliği gerçekten çok zor. Geçen sene aldığımız fiyatları bu sene de aynı fiyatlara alıyoruz. Satarken de aynı fiyatlara satıyoruz. Şu anda 200 lira civarında satılıyor. İnternet sitesine özel biraz süslemeyle ve tasarımla fiyat artışı oluyor” dedi. Türk toplumunda bir şeyleri almak için son zamanı bekleme gibi bir durum olduğunu söyleyen Kış, “Yılbaşının yaklaşmasına birkaç gün kala aşırı bir hareket oluyor satışlarda. Ama o zamanda ürünler elimizde azalmaya ve fiyatta artmaya neden oluyor. Ürünler azalmadan alanlar tabi ki çok daha uygun fiyatla sahip olabiliyor” diye konuştu. 

‘Eskisi kadar hareketli değil’

Sektör olarak işlerin oldukça daraldığını aktaran Kazım Kış, “Önceki yıllarda hem özel günlerde hem yılbaşında çok güzel işler yapardık. Maalesef 2024 yılı çiçekçiler için iç acıcı geçmedi. Herkes şikâyetçi, çünkü her kalemde maliyetlerimiz arttı. Artan vergiler, elektrik, sigorta primleri, stopaj maliyetleri ve belki de en önemlisi mazot girdilerin artması. Çünkü biz her şeyi araçlarımızla gönderiyoruz. Gelen siparişler genelde uzun yolda oluyor. Mazot fiyatların çok yüksek olması çok ciddi bir külfet getiriyor. Biz de bunu fiyatlara yansıtmamız lazım. Kira fiyatları da aldı başını gitti. Umarım 2025’de bir nebze de olsa nefes alabiliriz” sözlerine yer verdi.

Vatandaşların çiçek alımını son güne bırakıp sonra da fiyattan şikayetçi olmasını eleştiren İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış şöyle konuştu: “Örneğin kokinayı 200 liraya aldınız. Fakat daha sonra özel bir günde geldiğinizde bunun fiyatı 400 lira deyince ‘geçen gün aldığımda 200 liraydı’ diyorlar. Evet öyle ama 2 gün önce talep çok yoktu. Talep artınca fiyat da artıyor. Biz bütün çiçeklerimizi mezatlardan açık artırmayla alıyoruz. Arz ve talep ne kadar fazla olursa fiyatlar yükseliyor. Yazın üretim bol oluyor ve dolayısıyla bir miktar daha uygun fiyattan satılıyor. İthal çiçekleri ise zaten belli bir fiyattan satmak zorundasınız. Vatandaş bir yere çiçek gönderecek oluyor ama fiyatı duyunca göndermekten vazgeçiyor. Çiçekçi esnafına ve diğer esnaflarımıza güç kuvvet versin. Umutsuz olmamak gerekiyor. Ticarette de her şey umuda bağlı.”

Kaynak: Filiz Erol