Kral Charles, göreve dönüyor

Şubat ayında İngiltere Kralı 3’üncü Charles’ın (75) kanser tedavisi gördüğü bilgisi Buckingham Sarayı’ndan servis edilmişti. Durumunun iyi olmadığı söylenirken, yapılan yeni açıklamaya göre Kral Charles’ın durumunun iyiye gittiğini, hatta çok yakın bir zamanda görevlerine geri döneceği öğrenildi. Peki Kral Charles’ın hastalığı ve olası vefatı durumunda kraliyet ailesinde dengeler nasıl değişecek?

Abone Ol

Eşi Kate Middleton’ın da babasıyla aynı zamanlarda rahatsızlanması ve operasyon geçirmesi nedeniyle görevlerine bir süre ara veren Prens William, son hızla görevlerine devam ediyor. Ancak resmi görevleri ile aile sorumluluklarını bir arada sürdürmek, 41 yaşındaki Prens için çok da kolay olmasa gerek. Mevcut durum, Britanya Halkı’nda Prens William’a karşı bir sempati oluşturmuş olsa da, kraliyetin son durumu yine de kafa karıştırıcı. Görevlerinden ayrılan ve eşi Megan Markle ile birlikte Amerika’da yaşayan Prens Harry ise, babasının rahatsızlığını duyar duymaz onu ziyarete gelmişti. Kate Middleton’ın rahatsızlığının da aynı döneme denk gelmesi, iki Prens arasındaki buzları eritti mi, Prens Harry Saray’a ait görevlerde yer alır mı, son dönemde en merak edilen sorular bunlar. Euronews’de yer alan habere göre; kraliyet yorumcusu Richard Fitzwilliams, Sussex Dükü olarak da bilinen Harry ile kraliyet ailesinin geri kalanı arasındaki anlaşmazlığı "çok derin" olarak nitelendirdi. 

Peki Kral’ın olası vefatı gerçekleştiğinde hangi prosedürler izlenecek? Camilla Parker Bowles’a ne olacak? Prenses Diana ile Prens Charles arasında giren kadın olarak bilinen Bowles, yıllar sonra muradına ererek Prens Charles ile evlenmeyi başarmıştı. Şu anda ise normalde “Konsort Kraliçe” olması gerekirken, unvanı net bir şekilde verilmiş ve Diana’nın hakkı olan Kraliçelik, kendisine nasip oldu. Kral Charles’ın ölmesi durumunda tahta oğlu Galler Prensi William geçecek ve eşi Kate ise “Konsort Kraliçe” veya “Kraliçe” olacak. Camilla ise, Kral’ın dul eşi olarak, zengin dul kadın anlamını taşıyan “Kraliçe Dowager” unvanı alacak. 

Kral Charles’ın ölümü, Menai Köprüsü Operasyonu olarak nitelendirildi. Planın ilk aşamasına göre Kral Charles'ın öldüğü gün ailesine ve ardından başbakana bilgi verilecek. Haber daha sonra Kral Charles'ın devlet başkanı olduğu İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine ve son olarak da basın birliğine gidecek. Daha sonra ise Kral Charles öldüğünde tıpkı Kraliçe'de olduğu gibi Buckingham Sarayı'nın kapısına bir not yapıştırılacak. Bayraklar da Kraliçe için olduğu gibi yarıya indirilecek. Prens William'ın taç giyme töreni, babasının vefatından sonra aylarca gerçekleşmeyecek ancak Charles öldüğü anda yeni Kral olarak ilan edilecek. William muhtemelen aynı gün ulusa bir konuşma yapacak ve hızla hükümet yetkilileriyle görüşmelere başlayacak. Bu arada Kral Charles'ın naaşı Buckingham Sarayı'nın taht odasından Westminster Hall'a taşınacak. Kral Charles'ın cenaze töreni ölümünden yaklaşık dokuz gün sonra gerçekleşecek. Kraliçe'nin cenazesi ise ölümünden 11 gün sonra düzenlenmişti. Cenaze töreninin ardından Kral 3. Charles Windsor Kalesi'nde bulunan Kral George VI Anıt Şapeli'ndeki "kraliyet mezarlığına" defnedilecek. Mevcut durumda Kral’ın sağlık durumunun iyi olduğu bilgisi geldi. Annesi kadar uzun yıllar tahta kalamayacak olsa da, Kral Charles daha uzun yıllar tahtın sahibi olacak ve , Menai Köprüsü Operasyonu uzun yıllar daha tozlu raflardan indirilemeyecek gibi gözüküyor. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }