İslam'ın kutsal kitabı Kuran, peygamberleri olan Hz. Muhammed'e vahiy yoluyla indirildiği dönemden itibaren sözlü olarak aktarılmıştı. Ancak Hz. Muhammed'in vefatının ardından, dönemin halifesi Hz. Ebu Bekir'in emriyle, Kur'an'ın yazılı metinleri toplanarak bir kitap haline getirildi. Bu adım, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturdu ve Kuran'ın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Merak ettiğiniz her şeyi sizler için haberimizde yazdık.
Kuran ne zaman kitap haline getirildi?
Kur'an'n kitap haline getirilmesi ve toplanması işlemine Mushaf haline getirilmesi de denilmektedir. İslam peygamberi Hz. Muhammed, yaklaşık 40 yaşına geldiğinde farklı rüyalar görmeye ve anlamadığı sesler duymaya başladı. Bu durum, beş yıl süren bir dönemi kapsadı. Bu süreçte, Hz. Muhammed sık sık Hira Mağarası'na giderek rüyalarını ve sesleri anlamaya çalıştı ve aynı zamanda ibadet etti.
Beş yıllık sürecin sonunda, bir gün Hira Mağarası'nda ibadet ederken vahiy meleği Cebrail, Hz. Muhammed'e "Oku" anlamına gelen ilk ayeti iletti. Kadir Gecesi'nde indirilen ilk ayetlerle birlikte Kur'an yıllar içinde tamamlandı.
Kuran'ın toplanması, yani mushaf haline getirilmesi, tarihte toplam üç kez gerçekleşmiştir ve ilk kez Hz. Muhammed'in liderliğinde yapılmıştır. Hz. Muhammed'in vefatından sonra, Yemame Savaşı'nda bazı hafızların şehit olmasıyla birlikte, Kur'an kitaplaştırılmıştır.
Kuran hangi halife döneminde kitap haline getirildi?
Hz. Muhammed'in vefatından sonra düzeni koruma görevi Hz. Ebubekir'e geçmiştir. Hz. Ebubekir'in en önemli görevlerinden biri, Kur'an-ı Kerim'i korumaktı. Dağınık bir halde olan Kur'an-ı Kerim'i kitap haline getirmek için harekete geçen Hz. Ebubekir, bu iş için özellikle Hz. Zeyd bin Sabit'i görevlendirmiştir. Hz. Zeyd bin Sabit, Kur'an-ı Kerim'in ayetlerini toplamak için sahabelerle bir araya gelmiş ve bu süreçte özellikle Kur'an'ın doğru bir şekilde yazılmasına ve korunmasına özen göstermiştir. Sonuç olarak, Hz. Ebubekir döneminde Kur'an-ı Kerim, kitap haline getirilmiş ve nihai olarak Mushaf olarak adlandırılan şekline kavuşturulmuştur.
Kuran ne zaman çoğaltıldı?
Hz. Osman döneminde İslam devletinin ilk büyük iç karışıklıkları çıkmıştır. Hz. Osman bu karışıklıkların bir kısmını bastırmış ve sınırları genişletmiştir. Bu dönemde Kur'an-ı Kerim'in çoğaltılmasına da önem verilmiştir. Hz. Osman'ın çoğalttığı Kur'an-ı Kerim birçok yere dağıtılarak İslamiyet, Kur'an-ı Kerim'in ışığında yayılmıştır. Kur'an-ı Kerim, İslamiyet'in temel bir kaynağı olduğu için Hz. Osman, İslam'ı yaymak için Kur'an'ı kullanmayı önemsedi ve çaba sarf etti.