Güncel

La Nina etkisiyle geliyor: Son 60 yılın en soğuk kışına hazır mısınız?

TÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "Son 50-60 yılın son soğuk zamanlarından biri olacağını düşünüyorum. Verilere göre öyle gözüküyor" dedi

Abone Ol

Türkiye, soğuk hava ve kar yağışının etkisi altına girdi. Birçok ilde yaşamı olumsuz etkileyen bu hava koşullarının, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hafta boyunca devam etmesi bekleniyor. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu kışın nasıl geçeceğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kış erken geldi

Prof. Dr. Yaşar, kışın erken geldiğine dikkat çekerek, “Bu yıl kış oldukça erken geldi. Özellikle İzmir’de bugün itibarıyla hava oldukça soğuk. Kasım ayında İzmir’de ortalama sıcaklık 14 derece iken, şu anda 7,5-8 dereceye kadar düştü. Tüm Türkiye çok soğuk. Ankara ve Van gibi şehirlerde kar yağışı çok erken başladı. Bu durum sürpriz değil. ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 2024 kışının sert geçeceğini açıkladı. Yılın başından itibaren mayıs dışındaki tüm aylar, ortalamanın üzerinde sıcaklıklarla geçiyor” dedi.

Doğa kendini dengeler

Yaşar, doğanın kendini dengeleme eğiliminde olduğunu vurgulayarak, "Eğer bir dönem aşırı sıcak geçtiyse, bunun arkasından soğuk bir dönem gelir, ya da tam tersi. 2020’den sonra 2021 ve 2022’de yaşanan kuraklık da buna örnek. Üç yıl boyunca ciddi yağış eksiklikleri yaşadık. Barajlar boşaldı ve halen dolmadı. Ardından Süper El Nino olayı patladı ve doğa bu açığı kapatmaya çalıştı. Dubai, Sahra, Brezilya ve Avrupa gibi bölgelerde sel felaketleri yaşandı" şeklinde konuştu.

"Tahtalı Barajı şu an yüzde 11 seviyelerine indi"

Prof. Dr. Yaşar, La Nina etkisiyle bu kışın soğuk geçeceğini belirterek, "Son 50-60 yılın en soğuk dönemlerinden biri olacağı öngörülüyor. Ancak barajlardaki su seviyesi alarm verici şekilde düştü. Örneğin, Tahtalı Barajı şu an yüzde 11 seviyelerine indi. Bu ciddi bir düşüş. Fakat bu soğuk havanın ardından, özellikle şubat ayından itibaren yağışların normale dönmesini bekliyoruz. Sonrasında, verimli bir yağış dönemi yaşanacağına inanıyorum. Şu anki kar yağışı da yer altı su kaynaklarını besleyecek, bu açıdan faydalı" dedi.