İhracatı teşvik ederek altın birikimini artırmak ve ulusun servetini ile gücünü güçlendirmek olan Merkantilizm hakkında vatandaşlar sıkça araştırma yapıyor. Peki Merkantilizm nedir? Merkantilizm amacı nedir? Merkantilistlerin görüşleri nelerdir? Merkantilizm temel ilkeleri nelerdir?

Merkantilizm nedir?

Merkantilizm, 16. yüzyıldan 18. yüzyılın başına kadar birçok ticaret yapan ulus tarafından benimsenen bir iktisadi politikaydı. Bu politikanın temel amacı, ihracatı teşvik ederek altın birikimini artırmak ve ulusun servetini ile gücünü güçlendirmektir.

Merkantilistlerin görüşleri nelerdir?

Merkantilistler, ticareti ve endüstrileşmeyi öncelikli hedef olarak belirlemiş ve ihracatın ithalatı karşılamasından sonra ülkeye bir artı değer kazandırmasını, özellikle değerli metallerin birikmesini amaçlamışlardır. Bu amaç doğrultusunda hükümetler, ihracat endüstrilerine yatırım yapmayı teşvik etmiş ve ithalatı kontrol etmek adına yüksek gümrük vergileri uygulamışlardır.

Merkantilizm temel ilkeleri nelerdir?

Merkantilist politikaların bir parçası olarak, yerel endüstrilerin kullanacağı ham maddelerin ihracatı sıklıkla yasaklanmış, nitelikli işçilerin yurtdışına göçü engellenmiştir. Ancak, ticaretteki diğer ülkelerin benzer önlemleri alması, merkantilist politikaların bazı hedeflerine ulaşmasını zorlaştırmıştır. Özellikle Avrupa ülkeleri, sömürge ülkeleri ile ticaret yaparak ham madde ve tarım ürünleri ithal edip, sanayi ürünleri ihraç ederek büyük kazançlar elde etmişlerdir. Almanya ve Avusturya'da bu tür politikalara Kameralizm adı verilirken, Fransız tipi merkantilizme Colbertizm adı verilmiştir. Bu kapsamda Alman merkantilistleri, yerel endüstrileri geliştirme ve kendi kendine yeterli bir ekonomi oluşturma amacını gütmüşlerdir. Fransa'da ise Jean Baptiste Colbert'in liderliğindeki bürokratlar tarafından merkantilist politikalar yürütülmüştür.

Kaynak: Haber Merkezi