İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası bünyesinde açtığı çeşitli kurslarla özellikle kadınların hayatına dokunmaya devam ediyor. Kadınların iş hayatına atılmalarını destekleyen kurslar, birçok kişinin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlıyor. Bu isimlerden biri de 26 yaşındaki Hilal Düzağır oldu. Evli ve bir çocuk annesi olan Düzağır, saç ve makyaj kurslarıyla başladığı eğitim yolculuğunu protez tırnak ve nail art kurslarıyla devam ettirerek sektörde yerini aldı.

Her kadın istediği her şeyi başarabilir

Erken yaşta evlendiğini ve bir mesleği olmadığı için uzun süre bağımsız olamadığını anlatan Düzağır, aldığı eğitimler sayesinde ekonomik özgürlüğünü kazandığını söyledi. Kendi ayakları üzerinde durmanın önemine dikkat çekerek, kadınların eğitimlerini tamamlaması ve kendi işlerini kurması gerektiğini vurguladı. Kadınların istedikleri her şeyi başarabileceğini belirten Düzağır, Meslek Fabrikası’nda aldığı eğitimlerin hayatını değiştirdiğini ifade etti.

Canım ne isterse alabiliyorum

Meslek Fabrikası’na arkadaşlarının tavsiyesiyle başladığını anlatan Düzağır, burada saç şekillendirme, renklendirme, fön çekimi, protez tırnak ve nail art gibi birçok kursa katıldığını dile getirdi. Nisan ayında el bakımı kursuna da katılacağını belirten Düzağır, mesleğinde kendini sürekli geliştirmek istediğini söyledi. Kurslara başlamadan önce daha çekingen bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Düzağır, ev işleri ve çocuk bakımının hayatını sınırlandırdığını ancak şimdi özgüvenini kazandığını belirtti. Kendi maaşını kazanmanın verdiği mutluluğu paylaşarak, artık ihtiyaç duyduğu her şeyi kendi imkanlarıyla karşılayabildiğini söyledi.

Bütün kadınlar meslek sahibi olmalı

Çalışmaya başlamadan önce çocuğuna nasıl bakacağı konusunda endişeler yaşadığını söyleyen Düzağır, birçok annenin aynı kaygıyı taşıdığını belirtti. Ancak iş hayatına girdikten sonra güçlü bir anne olmanın çocuğuna da olumlu yansıdığını fark ettiğini ifade etti. Kadınların meslek sahibi olması gerektiğini vurgulayan Düzağır, Roman Gençlerin İstihdamına Yönelik Yerel Model Geliştirilmesi Projesi kapsamında birçok Roman kadının kendi işini kurduğunu ve çalışmaya başladığını söyledi. Kadınların bu tür kurslara katılarak meslek edinmelerini ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını önerdi. Meslek Fabrikası’nın sunduğu imkanların çok iyi olduğunu belirterek, eğitimlerin kadınlar için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Muhabir: İpek Kırca