Kitleler arasında milli egemenlik ve milli bağımsızlık konuları giderek daha fazla tartışılıyor. Ancak, pek çok kişi için bu kavramlar hala belirsizliğini koruyor. Milli egemenlik nedir? Milli bağımsızlık ne anlama gelir? İşte, kullanıcıların merak ettiği bu konuların detaylı açıklamaları ve anlamları...

 Milli bağımsızlık ne anlama gelir?

Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet kavramları, devletin gücünün doğrudan ulusa ait olması prensibini ifade eder. Bu ilke, halkın doğrudan yönetimde söz sahibi olduğu bir yapıyı öngörür.

Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, yönetici güç halkın kendisindedir. Meclis ve demokratik seçimler, ulusal egemenliğin belirgin göstergelerindendir. Bu sayede uluslar, kendi egemenliklerini belirleyebilirler.

Milli egemenlik, kısaca halkın kendi kendini yönetme gücünü ifade eder. Seçimlerde halkın oy kullanma hakkı, milli egemenliğin temelidir ve bu hak gasp edilemez. Halk, devletin yönetiminde söz sahibidir ve bu yetki belirli bir kesime ait değildir.

Milli egemenlik ilkesi, halkın katılımını sağlayarak devletin geleceğini güvence altına alır. Demokrasinin tamamlayıcısı olarak da önemlidir. Bu ilke, halk ile devlet arasındaki güveni arttırarak toplumsal istikrarı sağlar.

Ulusal egemenlik ilkesi, tarih boyunca pek çok devrimci sürecin temelini oluşturmuştur. Özellikle Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı sürecinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ortaya çıkan milli egemenlik ilkesi, ulusal egemenliğin önemli bir örneğini teşkil etmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ