Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz haftalarda devamsızlık affı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Öğrenciler devamsızlık affı var mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte Tekin'in açıklaması haberimizde!

Devamsızlık affı var mı? 

Milyonlarca öğrenci, devamsızlık affının gelip gelmeyeceğini merakla bekliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuya ilişkin yaptığı açıklamalar, bu beklentiyi yine gündeme taşıdı. Sosyal medyada, "devamsızlık affı" iddialarının hızla yayıldığı bir dönemde öğrenciler, bu konuda resmi bir açıklama bekliyor.

2024-2025 eğitim öğretim döneminin ilk yarısının sonuna yaklaşılırken, öğrencilerin devamsızlık durumu ve sınıf geçme şartlarıyla ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Özellikle, devamsızlık yapan öğrenciler ve aileleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir affı gündeme getirip getirmeyeceğini merak ediyordu. Ancak, konuya ilişkin net bir açıklama yapıldı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz haftalarda devamsızlık affı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, kamuoyunun beklentilerini net bir şekilde yanıtladı. Bakan Tekin, affın gündemde olmadığını belirterek, "Hala 'bakanlık af yapar' beklentisiyle devamsızlık yapan öğrenciler olduğunu düşünüyorum. Devamsızlık ve sınıf tekrarıyla ilgili bir af gündemimizde yok." dedi.

Devamsızlık Durumu Nasıl Değerlendiriliyor?

MEB'in yayımladığı yönetmeliklere göre, okullarda devamsızlık süresi her yıl için belirli bir limitle sınırlıdır. 2023 yılında yayımlanan yeni düzenlemeye göre, birinci dönemde yapılan devamsızlık, ikinci dönemde sıfırlanmaz ve devamsızlık süresi tüm yıl boyunca takip edilir.
Özürsüz devamsızlık sınırları ise şöyle belirlenmiştir: Özürsüz olarak 10 gün devamsızlık yapan öğrenci, 30 günü aşan devamsızlık durumu ile başarısız sayılır. Bu durum, ailelere yazılı olarak bildirilir. Ayrıca, birinci dereceden yakını vefat eden öğrenciler, 10 günü geçmeyen özürsüz devamsızlık süreleriyle birlikte toplamda 40 güne kadar devamsızlık yapabilir.

Devamsızlıkla Mücadele İçin Yeni Yöntemler

Devamsızlık yapan öğrenciler için okullarda önleyici çalışmalar da devreye girmektedir. Herhangi bir devamsızlık durumunda, okullar “önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonları” aracılığıyla öğrencilerin ailelerini bilgilendirir. Devamsızlık süresi 5 günü aşan öğrencilerin velileri, okula çağrılır ve devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik iş birliği yapılır.

Bunun yanı sıra, devamsızlıkların eğitimdeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek amacıyla, her bir özürsüz devamsızlık günü için öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmaları süresine ek bir saat olarak ilave edilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ