Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan, "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişikliklerle birlikte, okullarda çeşitli düzenlemeler ve kolaylıklar sağlandı.
İlköğretim Düzeyinde Farklı Program Uygulayan Okullar
Yeni düzenlemeyle, güzel sanatlar müzik ilkokulu, güzel sanatlar müzik ortaokulu, spor ortaokulu ve meslek ortaokulu, "ilköğretim düzeyinde farklı program uygulayan okullar" olarak tanımlandı. Bu okullarda eğitim süreçlerine dair yeni düzenlemeler yapılacak.
Anaokulu ve Ortaokul Düzenlemeleri
Yönetmelik, anasınıflarının ortaokullarda da açılabilmesine olanak tanıdı. Ayrıca, tekli eğitimde okullarda yemek ve dinlenme süreleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürüldü. Öğle arası süresinin belirlenmesinde okul yönetimi ve velilere kolaylık sağlandı.
Okul Kayıtları ve İspatlayıcı Belgeler
Okul kayıtları sırasında velilerden su, elektrik veya doğalgaz faturası gibi "ispatlayıcı belgeler" istenebilecek. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi birim yetkilisinin öğrenci kayıt alanlarını belirleme komisyonlarına katılacağı bildirildi.
Nakil İşlemleri ve Geçiş Düzenlemeleri
Yeni düzenlemeye göre, meslek ortaokuluna geçiş için belirli şartlar ve zamanlar belirlendi. Meslek ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli, 5'inci ve 6'ncı sınıflarda eğitim öğretim yılı süresince, 7'nci sınıfta ise eylül ayının son iş gününe kadar yapılacak. Ayrıca, hastanede uzun süreli yatış kararıyla tedavi gören öğrencilerin nakil işlemlerinde kolaylık sağlandı.
Kardeşlerin Nakil İşlemleri
Yeni düzenlemeyle, aynı okula devam etmeyen kardeşlerin nakil işlemleri velinin isteği doğrultusunda yapılabilecek. Okul değiştiren kardeşlerden birinin okula nakli, velinin isteğiyle gerçekleştirilebilecek.
Olumsuz Davranışlar ve Nakil
Okullarda kınama ve üstü yaptırımlara maruz kalan öğrencilerin velisi, yazılı başvuru ve rehberlik servisinin uygun görüşüyle öğrencilerin başka okula nakil edilmesini talep edebilecek.
Yurt Dışından Gelen Öğrenciler İçin Denklik Düzenlemesi
Yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrencilerin denklik sınavları, 9 Temmuz 2024'te yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılacak.
Yeni Eğitim Modeli ile Müfredat Güncellemesi
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, her dönem sonunda öğrencilere karne yerine okul öncesi eğitimde "beceri edinim raporu", ilkokullarda ise "gelişim raporu" verilecek.
Sınıf Tekrarı ve Öğrenci İzlemesi
İlkokullarda sınıf tekrarının, okul müdürlüğünce belirlenen yeterlilik düzeyine ulaşamamış öğrencilere uygulanabilmesi için velilere her yıl mayıs ayında yazılı, e-posta veya SMS yoluyla bilgilendirme yapılacak. Bu bilgilendirme sonrasında veliler, ders yılı bitimine bir hafta kala okul müdürlüğüne dilekçe vererek sınıf tekrarı talep edebilecek. Sınıf tekrarı, ilkokulda bir kez yapılabilecek.
Kaynaştırma Öğrencilerinin Sınıf Tekrarı
Kaynaştırma öğrencileri ve özel eğitim sınıflarındaki öğrenciler için de sınıf tekrarı yapılabilmesine imkan tanındı. Veliler, ders yılı bitimine bir hafta kala okul müdürlüğüne dilekçe vererek sınıf tekrarı talep edebilecekler.