Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından ülke genelinde acı bir bilanço ile karşı karşıyayız. Bu felaketi takiben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Peki, milli yas ne anlama geliyor ve bu süreçte neler yapılmalı?

Milli Yas Nedir?

Milli yas, genellikle bir ülkede yaşanan büyük bir trajedi, önemli bir kişinin ölümü veya bir yıl dönümü nedeniyle hükûmet tarafından ilan edilen özel bir gündür. Bu dönemde, ülkedeki bayraklar yarıya indirilir. Ancak, TBMM ve Anıtkabir'deki bayraklar bu uygulamadan muaf tutulur. Milli yas, doğal afetler, büyük kazalar, savaşlar veya terör saldırıları gibi olağanüstü durumlarda da ilan edilebilir.

Milli Yas İlan Edildiğinde Ne Yapılır?

Milli yas süresince, tüm ulus olarak yas tutulur. Eğlence etkinlikleri, spor müsabakaları gibi sosyal aktiviteler askıya alınır. Ancak, milli yas ilan edilen günler resmi tatil olarak kabul edilmez, yani iş hayatı devam eder.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak: "6 Şubat 2023'te yaşadığımız depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayraklar yarıya çekilecektir." şeklinde açıklamada bulundu.

Milli Yas Hangi Durumlarda İlan Edilir?

Hükûmetler, ülkelerinde veya dünya genelinde önemli bir kişinin ölümü, bir doğal felaket, büyük kaza, savaş veya terör saldırısı gibi olağanüstü durumlarda milli yas ilan edebilir. Bu süreçte bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşunda bulunulması, ulusun ortak acısını paylaşma ve dayanışma gösterme amacını taşır.

Kaynak: Haber Merkezi