Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen genel kurul toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sektörün zor bir dönemden geçtiğini belirtti. 2024’ün ekonomik daralma, artan hammadde maliyetleri ve düşük döviz kuru nedeniyle beklentilerin gerisinde kaldığını söyledi. Pandemi sonrası artan siparişlerin izini artık bulmakta zorlandıklarını belirten Sertbaş, toparlanma umutlarını 2026 yılına taşıdıklarını kaydetti.

1 milyar 388 milyon dolar ihracat 

Sektörel toplam ihracatta düşüş yaşansa da Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2024’te dolar bazında yüzde 4 artışla 1 milyar 388 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sertbaş, ihracatın korunmasında önemli bir başarı sağladıklarını ancak artan maliyetlerin karlılığı ciddi ölçüde düşürdüğünü ifade etti.

Tema "Küresel Göçebe" olacak

Son bir yılda 5 fuar ve 10 sektörel etkinlik düzenleyen EHKİB, uluslararası arenada güçlü bir görünürlük hedefliyor. Almanya’da Munich Fabric Start, Fransa’da Premiere Vision fuarlarında güçlü katılım sağlandı. İzmir’deki Fashion Prime ve IF Wedding Fashion fuarlarında ise yerli üreticilerin pazara erişimi desteklendi.

20 yıldır genç tasarımcıları destekleyen EİB Moda Tasarım Yarışması, 2024’te “Analog” temasıyla düzenlenirken, 2025’te “Küresel Göçebe” temasıyla devam edecek. Sertbaş, bu yarışmanın sektöre yeni fikirler ve vizyon kazandırdığını vurguladı.

Rusya ve ABD pazarlarında büyüme hedefi

2025 için ihracatı artırma planlarını paylaşan Sertbaş, pazar çeşitlendirmesine ağırlık vereceklerini belirtti. Eylül ayında Münih’te ve Paris’te düzenlenecek uluslararası fuarlara hazırlıkların sürdüğünü açıklayan Sertbaş, ekim ayında Rusya, Kasım ayında ise ABD’ye sektörel ticaret heyeti düzenleneceğini duyurdu.

Fiyatlar çok daha rekabetçi hale gelecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, Çin, Vietnam, Bangladeş gibi ülkeleri hedef alırken, Türkiye’ye yüzde 10 oranında daha düşük bir vergi uygulandı. Sertbaş, bu gelişmenin Türk hazır giyim sektörü için ABD pazarında rekabet gücünü artırabileceğini belirtti. Ancak Uzak Doğu ülkelerinin yönünü Avrupa’ya çevirmesiyle bu pazarda rekabetin artacağı öngörülüyor.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı iş programı genel kurulda kabul edilirken, 2025 yılı bütçesi 62 milyon 850 bin TL olarak bağlandı.

Muhabir: Canan Kaya