Yerel

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Deştin'deki çimento fabrikası projesine karşı toplandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Deştin Köyü’ne yapılmak istenen Çimento Fabrikası için geniş katılımlı ortak bir toplantı düzenledi. Başkan Ahmet Aras, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan, başta yörede yaşayan köylüler olmak üzere kamuoyunun beklentilerine yanıt vererek, ÇED sürecini sonlandırmasını talep etti

Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe İlçesi Bayır Mahallesi Deştin Köyü'ne yapılmak istenen çimento fabrikası projesi ile ilgili olarak geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekilleri Gizem Özcan ve Süreyya Öneş Derici, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Muğla Baro Başkanı Levent Akgün, Menteşe Kent Konseyi Başkanı Egemen Balaban ve TMMOB İKK Başkanı Coşkun Çatalkaya katıldı.

Şeffaf ve katılımcı bir yaklaşım

Başkan Aras, Deştin'e yapılması planlanan çimento fabrikasının çevresel etkileri ve yerel halkın endişeleriyle ilgili kamuoyunun uzun süredir meşgul olduğunu belirtti. Yerel seçimlerden önce de bu tür projelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Aras, Muğla için çok önemli konularda tüm paydaşlarla, ortak akılla, şeffaf ve katılımcı bir yaklaşımla birlikte kararlar alınması gerektiğini söyleyerek, sürecin şeffaf bir şekilde yönetileceğini ifade etti.

İptaline yönelik dava açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Deştin Çimento fabrikasıyla ilgili talepleri ihtisas komisyonlarına havale etti ve bu konuyu hukuki sürece taşımak için meclis kararlarını alarak mücadeleye devam ediyor. Ayrıca, 428,17 hektar alanda faaliyet gösteren kalker ve kil ocağı maden ruhsatlarının iptali için dava açıldı.

Proje hakkında endişeler

Başkan Aras, sosyal medya hesabından da önemli bir açıklama yaparak, Deştin'deki çimento fabrikası için ÇED sürecinin işletildiğini belirtti. Projeye karşı yerel halk, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumlarının endişelerinin olduğunu söyleyen Başkan Aras, çevreye zarar verecek bu projeye karşı duyulan tepkilerin bilimsel ve hukuki temele dayandığını vurguladı.

ÇED süreci sonlandırılmalı

Ayrıca, projede yer alan kalker ve kil sahalarının ormanlık alanlarda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Aras, Orman Genel Müdürlüğü tarafından da bu durumun tespit edildiğini ifade etti. Orman mevzuatına göre, meşcere tipi kapalılığı 3 olan ormanlık alanlarda madencilik faaliyetlerinin mümkün olmadığını belirten Başkan Aras, zeytinlik alanlar ve tarım alanları üzerinde de bu tür bir tesisin inşa edilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Son olarak, Başkan Aras, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yöre halkının taleplerine kulak verilerek, ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }