Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi içerisinde 2020 yılında faaliyete geçirdiği kütüphaneleriyle kentin kültürel gelişimine katkı sağlıyor. Şimdiye kadar 285 bin 200 kişinin ziyaret ettiği kütüphaneler, 95 bin 230 kitabın ödünç alındığı bir merkez haline geldi. Kütüphaneler, sunduğu geniş hizmet yelpazesiyle her yaştan vatandaşa hitap ediyor ve ücretsiz olarak hizmet sunuyor.
Modern bir çalışma ortamı
Kütüphanelerde, çocuklar için özel olarak ayrılan bölümler minik okurları ağırlarken, sessiz çalışma alanları ise öğrenciler ve araştırmacılar için modern çalışma ortamları sunuyor. 70 kişilik kapasitesi olan sessiz çalışma salonları, okul çıkışlarında öğrencilerin ödevlerini rahatça yapabilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca, 83 bilgisayar ve ücretsiz Wi-Fi ile donatılan alanlar, öğrencilerin birlikte çalışmasına imkan sağlıyor. Bugüne kadar bu sessiz çalışma alanlarını 43 bin 200 öğrenci kullandı.
Kitap ve tiyatro kulüpleri
Muğla Büyükşehir Belediyesi kütüphaneleri, düzenlediği kitap ve tiyatro kulübü etkinlikleriyle de vatandaşlarına kültürel deneyimler yaşatıyor. Her ay düzenlenen etkinliklerde yazarlar konuk edilerek okurlar, edebiyat dünyasıyla buluşuyor. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Oktay Akbal’ın vefatının ardından, kütüphanede yer alan kitaplarının bağışlanmasıyla oluşturulan “Oktay Akbal Kitaplığı” da ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, tarih meraklıları için “Ünal Türkeş Tarih Kitaplığı” da geniş bir tarih koleksiyonu sunarak, okuma kültürünü güçlendirmeyi amaçlıyor.
Yeni bir kütüphane açıldı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gökova’da 6 bin kitap kapasiteli yeni bir kütüphane daha açtı. Ayrıca, kırsal bölgelere kitap hizmeti sunmak amacıyla başlatılan gezici kütüphane projesiyle daha geniş bir okuma kitlesine ulaşılması hedefleniyor. Bu projelerle Muğla’daki okuma kültürü daha da güçlendirilmiş olacak.
Her yaştan vatandaşa hizmet
Kütüphaneye gelen vatandaşlar, kütüphanenin sunduğu olanaklardan büyük memnuniyet duyuyor. Çocuk kütüphanesinde vakit geçirmekten mutluluk duyan 8 yaşındaki Ela Arslan, üniversite sınavına hazırlanan Elif Naz Çakır ve Musa Emiroloji, ücretsiz Wi-Fi ve sessiz çalışma alanlarından duydukları memnuniyeti dile getiriyor. 65 yaşındaki Namık Öner ise torunu için aradığı tüm kitapları kütüphanede bulduğunu belirtiyor. Ayrıca, Yusuf Niş, haftanın dört gününü kütüphanede geçirdiğini ifade ediyor.
Kültürel gelişime katkı
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kütüphanelerin kültürel gelişim üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Çeşitli temalarla oluşturdukları kütüphanelerle, vatandaşlara bilginin kapılarını ardına kadar açtıklarını belirten Başkan Aras, burada halkın sadece kitap okumakla kalmadığını, aynı zamanda kulüplere katıldığını, ders çalıştığını ve yazarlarla tanıştığını aktararak, böylece entelektüel birikimlerini artırdıklarını ve sosyalleştiklerini ifade etti. Vatandaşların kültürel gelişimini çok önemsediklerini kaydeden Başkan Aras, Büyükşehir Belediyesi olarak, kültür ve eğitim alanındaki yatırımlarına devam edeceklerini dile getirdi.