Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) koordinasyonunda düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi, “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla Ankara’da başladı. Kongre, afetler, iklim değişikliği ve kentlerde dirençliliğin artırılması gibi önemli konuları gündeme getiriyor. TBB hizmet binasında gerçekleştirilen kongrede, büyükşehir ve il belediye başkanları, afet ve dirençlilikle ilgili deneyimlerini paylaşıyor. Kongrenin açılışında, “Sürdürülebilir Dirençli Gelecek” paneline katılan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, afetle mücadelede belediyelerin üstlendiği kritik rolü vurguladı.
Her konuda destek sağlandı
Kongrede söz alan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın 2021'deki orman yangınlarında büyük kayıplar verdiğini belirtti. Muğla'nın orman varlığının yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiğini hatırlatan Başkan Aras, Muğla'nın, Akdeniz'deki konumu nedeniyle iklim krizinden en fazla etkilenen iller arasında yer aldığını belirterek, bu yangınların, kuru hava ve dengesiz rüzgarlar gibi doğal etmenlerden kaynaklandığını söyledi. Bu sorunları aşmak için büyükşehir belediyesi olarak büyük bir mücadele verdiklerini kaydeden Başkan Aras, orman yangınlarında yetki sahibi kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu aktararak, belediyelerin bu konuda sadece destek sağlayabileceğini ve gerektiğinde müdahale için ilgili kurumlarla iş birliği yapabileceğini ifade etti.
Sosyal eşitsizlikler giderilmeli
Başkan Aras, hızlı kentleşmenin beraberinde birçok sorunu getirdiğini vurgulayarak, Birleşmiş Milletler’e göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'inin kentlerde yaşayacağını aktardı. Bu yüzden dirençli kentler oluşturmak için önlemler almanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Aras, kentlerdeki sosyal eşitsizliklerin giderilmesinin de bu çalışmaların önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Muğla'daki maden arama ruhsatlarına işaret eden Başkan Aras, doğayı koruma ve maden sahalarına karşı mücadele etme noktasında da önemli adımlar attıklarını belirtti.
Kent vergisi çıkarılmalı
Muğla'da turizm ile ilgili en büyük problemin dengesiz nüfus olduğunu belirten Başkan Aras, yaz döneminde bölgeye milyonlarca turist geldiğini ve bunun su, kanalizasyon ve trafik gibi altyapılara büyük yük getirdiğini söyledi. Bu yükü azaltmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Aras, kent vergisi çıkarılması için önerilerde bulunduklarını dile getirerek, turizm ve altyapı arasındaki dengenin önemine vurgu yaptı.
Su sorunu için çözüm
Başkan Aras, Muğla'da yaşanan su sorununun çözülmesi için denizden arıtma yöntemiyle yeni bir tesis kurulacağını açıkladı. Bu tesis, günlük 21 metreküplük üretim kapasitesine sahip olacak ve kapasite arttırılabilir olacak. Ayrıca, eski boru hatlarının değiştirilmesi için 270 milyon liralık yatırım yapıldığını belirtti. Başkan Aras, suyun kritik seviyelere geldiğini ve tüm ihtimalleri değerlendirerek gerekli tedbirleri aldıklarını aktardı.