Muğla Büyükşehir Belediyesi, 13 Aralık’ta Prof. Dr. Türkan Saylan’ı doğum günü vesilesiyle anmak için özel bir etkinlik düzenleyecek. Türkan Saylan’ın isminin verildiği Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik, Yılmaz Bozkurt’un arşivinden resim sergisi ve Prof. Dr. Harun Tepe’nin "Çağdaş Bir Yaşam Nasıl Mümkündür?" konulu söyleşisini içeriyor. Ayrıca aynı gün, Muğla Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Çocuk Korosu tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi Yıldız Kenter Sahnesi’nde bir anma konseri düzenlenecek.

En güzel örneklerden biri

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın Türk kadınının başarısını simgeleyen önemli bir figür olduğunu vurgulayarak, yetiştirdiği kardelenler ve tıp alanındaki çığır açıcı çalışmalarıyla Türk kadınlarının neler başarabileceğini gösteren Prof. Dr. Türkan Saylan’ı doğum gününde saygı ve özlemle anacaklarını söyledi. Başkan Aras, tüm vatandaşları anma programlarına katılmaya davet etti.

Prof. Dr. Türkan Saylan kimdir?

13 Aralık 1935 doğumlu Prof. Dr. Türkan Saylan, tıp alanındaki çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye'nin en önemli isimlerinden biri olarak tarihe geçti. Özellikle lepra hastalığıyla ilgili çığır açan çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada sayısız ödül kazanan Saylan, 1976’da Türkiye’de lepra araştırmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurarak hastalığın tedavi sürecine önemli katkılar sundu. Hindistan’da 1986 yılında aldığı prestijli "Uluslararası Gandhi Ödülü" de, Saylan’ın bu alandaki olağanüstü katkılarının bir göstergesi oldu. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’ne danışmanlık yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı.

Prof. Dr. Türkan Saylan, tıp alanındaki başarısının yanı sıra, eğitim ve kadın hakları alanlarında da aktif bir figürdü. Türkiye’de kız çocuklarının eğitimi için büyük çabalar harcayan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) başkanlığını yaparak, genç nesillere eğitim olanakları sunmaya çalıştı. Dermatopatoloji Laboratuvarı, Behçet Hastalığı Polikliniği ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Polikliniği gibi sağlık birimlerinin kurulmasına öncülük etti.

Muhabir: Nazlı Şentürk