Yerel

Muğla'da arıcılığa destek: Arı yemi üretim tesisi kurulacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, arıcılık sektörüne yönelik önemli bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda, saatte 100 kilogram kapasiteli bir arı yemi üretim tesisi kurulacak. Başkan Ahmet Aras, bu tesisle üreticilere maliyet avantajı sağlanacağını ve arıcılık sektörünün daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını söyledi

Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile birlikte arıcılık sektörüne yönelik önemli bir projeye imza attı. İmzalanan protokol çerçevesinde, saatte 100 kilogram kapasiteye sahip bir arı yemi üretim tesisi kurulacak. Proje, arıcıların maliyetlerini düşürerek, sektöre ekonomik destek sağlamayı hedefliyor.

Maliyetleri azaltacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 35 bin Euro maliyetle Muğla’ya kazandıracağı bu tesis, MAYBİR’in Kafaca Mahallesi’ndeki deposunda faaliyete geçecek. Tesisin üreticiye sağlayacağı en önemli avantaj ise, birlik üyesi arıcılara piyasa fiyatının altında, indirimli arı yemi temin edilmesi olacak. Bu arı yemi, üreticilerin maliyetlerini azaltarak, üretim süreçlerinde onlara ekonomik rahatlık sunacak. Ayrıca, tesisin işletmesi ve üretim süreçlerinin yönetimi, MAYBİR tarafından gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, arıcılara yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenlenecek.

Arıcılar zor durumda

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Türk, son yıllarda meydana gelen orman yangınları ve ekonomik zorlukların arıcıları zor durumda bıraktığını belirtti. Türk, bu tesisin arıcılar için çok önemli bir adım olduğunu ifade etti ve arıcıların bu projeyle tasarruf edeceklerini, üretimlerini sürdürebileceklerini söyledi. Türk, arıcılığın önemine vurgu yaparak, üretimin değerini anlamanın çok uzun sürmeyeceğini kaydetti.

Arıcılık sektörüne tam destek

İmza törenine katılan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın arıcılık için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Muğla'nın, Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezi konumunda olduğunu aktardı. Bu projeyle üreticilere maliyet avantajı sağlamayı ve arıcılık sektörünü daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Aras, ayrıca projeyle birlikte arıcılığın markalaşması, üreticilerin desteklenmesi ve Muğla’daki arıcılık tarihini yaşatan bir müze kurma hedefiyle çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.

Sorunlara çözüm üretiliyor

Başkan Aras, Muğla Planlama Ajansı tarafından yapılan bir araştırmaya da değinerek, çiftçilerin yüzde 65’inin yaptıkları işten memnun olmadığını ve yüzde 35’inin çiftçiliği bırakmayı düşündüğünü ifade etti. Bu durumu değiştirmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Aras, Milas Süt Üreticileri Birliği ile süt üreticilerine destek olacak Flake Yem Üretim Tesisi kurma çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, üreticilere daha fazla destek sağlamak amacıyla tarım marketleri açtıklarını ve kısa süre içinde Çiftçi Kart uygulamasını başlatacaklarını dile getirdi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }