Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve 4 bin 700 metrekarelik alanda faaliyet gösteren Yerel Tohum Merkezi, tarımda sürdürülebilirliği destekleyen örnek projeler arasında yer alıyor. Merkez; yerel tohum deneme parselleri, tıbbi-aromatik bitki parselleri, eğitim alanları, distilasyon tesisi ve 3 adet laboratuvarla donatılmış durumda. 2025 yılı içinde 3 milyon adet yerel tohum Türkiye'nin dört bir yanına gönderilirken, bugüne kadar 22 milyon ata tohumu toprakla buluştu.

3 ayrı laboratuvarda üretim ve koruma

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem, yerel tohumların merkeze ulaştıktan sonra çok aşamalı bir süreçten geçtiğini belirtti. Tohumlar önce hastalık ve zararlılara karşı test ediliyor, ardından yerel karakter taşıyıp taşımadığı doğrulandıktan sonra üretim sürecine geçiliyor. Kallem, sezonda milyonlarca tohum üretildiğini ve her yıl şubat ayından itibaren Türkiye genelinde vatandaşlarla buluşturulduğunu aktardı. Üretilen tohumların kalıcı olarak korunması amacıyla üniversitelerle iş birliği yapılarak eksi 196 derecede uzun süreli saklama çalışmaları da yürütülüyor. Merkezdeki üç ayrı laboratuvar, kalite kontrol ve koruma süreçlerinin bilimsel temellerle yönetilmesini sağlıyor.

Ata tohumları kritik önemde

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, projenin, tarımın geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Ata tohumlarının yalnızca genetik miras değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu vurgulayan Başkan Aras, toprağın korunması, sağlıklı üretimin devamı ve tarımsal bağımsızlık için yerel tohumların yaşatılmasının asli görevlerinden biri olduğunu ifade etti.

Muhabir: Canan Kaya