Yerel

Muğla'da Şehircilik Günü: Gelecek için çevreci ve planlı kentler hedefi

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu iş birliğiyle Dünya Şehircilik Günü etkinliği düzenlendi. Bu kapsamda, şehircilik bilincini artırmak, iklim değişikliği, nüfus artışı, sosyal eşitsizlik, kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi konular, tüm paydaşlar ile birlikte ele alındı

Abone Ol

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında, şehircilik bilincini artırmak ve kentlerin karşılaştığı önemli sorunlara çözüm önerileri getirmek amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu iş birliğiyle geniş kapsamlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, iklim değişikliği, nüfus artışı, sosyal eşitsizlik, kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi önemli şehircilik meseleleri ele alındı. Etkinliğe, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Zağlı ve Osman Yenice, TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şube Başkanı Burak Teker, TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Coşkun Çatalkaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve davetliler katıldı.

Olumsuz etkileri

TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şube Başkanı Burak Teker, şehircilik politikalarının geleceğe yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti. Teker, kentlerde yaşam yerine rantı önceleyen, kamu yararından, sosyal devlet anlayışından ve bilimsel ilkelerden uzaklaşmış şehircilik politikalarının, sadece yaşam kalitesini değil, doğa olaylarını da afetlere dönüştürdüğünü vurgulayarak, bu sebeple, şehirleri geleceğe hazırlamak adına, önceden sorunları tespit eden ve kapsamlı çözüm önerileri geliştiren tartışmalara ve ilerici örneklere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Halka ait olanı koruma

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Coşkun Çatalkaya ise mesleklerinin temel ilkelerine sadık kalarak, halkın haklarını savunmaya devam ettiklerini vurguladı. Çatalkaya, meslek alanlarının tarihsel birikimi çerçevesinde, halka ait olanı korumanın, kamu yararını savunmanın mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevi olduğunu aktararak, bu anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Daha yaşanabilir kentler

Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Onur Demirtaş, şehircilik anlayışının önemine değindi. Demirtaş, iklim değişikliği, nüfus artışı ve sosyal eşitsizlik gibi konuların kentlerin geleceğini etkilerken, doğayla uyumlu, yaşanabilir ve adil şehirler oluşturmak için çok disiplinli bir çalışmanın öneminin büyük olduğunu kaydetti. Demirtaş, şehirleri daha yaşanabilir hale getirmek için emek veren tüm şehir plancıları, mimar ve mühendislere teşekkür ederek, Dünya Şehircilik Günü'nü kutladı.

Başkan Aras'ın politikası

Etkinlikte son olarak söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Zağlı, şehircilik kavramının önemine dikkat çekti. Zağlı, şehircilik kavramının çok önemli bir kavram olduğunu kaydederek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın politikasının, çevreci kentler ve planlı kentler yapmak olduğunu ifade etti. Zağlı, şehirlerin planlarının, yereldeki STK’larla ve belediyelerle iş birliği içerisinde yapılmasının çok kıymetli olduğunu aktardı.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }