Mükemmellik kültürü nasıl oluşturulur?

Abone Ol

Şirket içi bir kültür oluşturmak, sistemleşmiş başarının anahtarıdır.

Günümüzün rekabetçi dünyasında öne geçmek, mükemmellik için çabalamak anlamına gelir. Mükemmelliğe ulaşmak için sürekli iyileştirme, yenilik ve yüksek standartlardan oluşan bir çalışma kültürünün kasıtlı olarak teşvik edilmesi gerekiyor.

Bu yazıda iyi bir organizasyon kültürü oluşturmanın temel adımlarına göz atmamızda fayda var.

1. Vizyonunuzu ve değerlerinizi netleştirin

Mükemmellik kültürünü inşa etmek bir vizyon oluşturmakla başlar. Peki ama neden? Açık bir vizyona sahip olmak ve kendi değerlerinizi anlamak, çalışanlarınızı motive edecek ve daha üretken bir işyerini teşvik edecektir.

Ayrıca bu vizyona, çalışanların davranış ve tutumlarına ilişkin bir dizi gereklilik de eşlik etmelidir. Bu vizyon ve değerleri tüm çalışanlarınıza tutarlı bir şekilde aktarın.

Peki vizyonunuzu netleştirmenin bir yolu var mı? Bu noktaları aklınızda bulundurmakta fayda var.

  • Vizyonunuz bir varış noktası olmamalı, sizi oraya götürecek bir dizi küçük adım olmalıdır.
  • Basit bir vizyona odaklanın. İdeal olarak şirketinizin vizyonunu 100 kelimeden daha kısa bir sürede aktarabilmelisiniz.
  • Vizyonlar ulaşılamaz hedefleri içermemelidir. Hedeflerinize ulaşamadığınızda hayal kırıklığına uğrayacaksınız ki bu sizin ve çalışanlarınızın moralini bozuyor. Bunun yerine gerçekçi hedefler belirleyin.
  • Çalışanlarınız ve kendiniz için çok spesifik hedefler belirlemelisiniz.
  • Vizyonunuz geliştikçe bunu vizyon beyanınıza yansıtmalısınız. İlerleme durumunuzu ve hedeflerinize olan mesafenizi birkaç ayda bir gözden geçirin.

2. Liderliği ele alın

Kaçınılmaz olarak, bir kurumun liderleri o kurumun kültürünü şekillendirir. Örnek olarak liderlik etmek, değerlerinizi ve davranışlarınızı göstermenin en iyi yoludur. Bir lider yüksek standartlar koyar, işinde mükemmellik gösterir ve öz disiplin sağlar.

Kısacası liderler mükemmellik için ciddi çaba gösterdiğinde bir şirket mükemmelliğe ulaşabilir.

3. Doğru kişileri doğru zamanda işe alın

Her ne kadar bariz görünse de ekibiniz için doğru kişileri işe almanın ne kadar önemli olduğunu yeterince vurgulayamıyorum. Bu, girişiminizin misyonunu önemseyen ve işine odaklanacak çalışanları işe almanın ideal olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, bu insanlar sizin en iyi destekçileriniz olacak ve büyümenizi sürdüreceklerdir.

Salesforce Kurucusu Marc Benioff’a göre,“Başarılı işe alımların sırrı şudur: dünyayı değiştirmek isteyen insanları arayın.”

Ayrıca yalnızca ihtiyacınız olan kişileri işe alın. Bunu ifade etmenin bir başka yolu da fazla veya eksik personelden kaçınmaktır. Onları gemide tutmak için, bunu yapacak bütçeye sahip olduğunuzdan emin olun. Sonuçta iş güvencesizliği fikri kimseye çekici gelmiyor.

İki kişinin işini yapması için bir kişiyi işe alırsanız, onlara aşırı sorumluluk yüklemeyin. Bunu yapmazsan onları kaybedeceksin.

4. Hızlı büyümek çalışan devir oranınızı artırır

Hızlı büyüme yaşayan bir şirket istikrarsızlık ve belirsizlik yaşayabilir. Çoğunlukla orijinal ekip bölündükçe yönetici olur ve yeni ekipler oluşturulur.

Sonuç? İş yükü daha büyük ve daha karmaşıktır. Sonuçta bu durum kaygı ve belirsizlik duygularına yol açabilir. Kaygıyı kendi avantajınıza kullanmak, örneğin sorunları çözmenize yardımcı olmak mümkündür. Bu durum uzun süreli ve yoğun hale geldiğinde günlük yaşama müdahale eder.

5. Öğrenmeyi bir öncelik haline getirin

Sürekli öğrenme teşvik edilmelidir. Örneğin, çevrimiçi kurslar, kişisel atölye çalışmaları veya mentorluk yoluyla ekibinizin mesleki gelişimini artırabilirsiniz.

Onlara zorlu fırsatlar sunmak ve gerektiğinde rehberlik etmek de mümkündür.

Ayrıca hataları başarısızlık olarak görmek yerine bir öğrenme ortamını teşvik edin. İşbirliği, geri bildirim ve bilgi paylaşımı da sürecin önemli bileşenleridir.

Öğrenmeye değer verdiğinizde genellikle yeniliği, yaratıcılığı ve mükemmelliği teşvik edersiniz.

6. Çalışanlarınıza esneklik sağlayın

Aileden ve sağlıktan daha önemli bir şey yoktur. Her ikisiyle de ilgilenmek için çalışma programlarında esneklik önemlidir. Slack anketine göre çalışanların %94'ü çalışma programlarında esneklik istiyor.

Bunun bir örneği, hasta bir çocuğa bakmak için evden çalışmak zorunda kalan birine çalışma avantajı sağlamak olabilir. Ayrıca ekibinize haftada iki veya üç gün evden çalışma seçeneği de verebilirsiniz. Veya kendi programlarını belirlemelerine izin verebilirsiniz.

7. Küçük hırslarınızdan vazgeçin

Lider olmak patron olmaktan daha önemlidir. Ayrıca liderleri onlara itibar ederek ve ödüllendirerek yetiştirin. Ekibinizin sizi geçebilmesi için doğru bireyleri yetiştirdiğinizden emin olun.

Bir lider cömert olduğunda yenilik ve yaratıcılık gelişir.

8. “İş tanımımda yok” ifadesini onların sözlüğünden çıkarın

Çalışanların sorumluluklarının parçası olmayan şeyleri yapmaya zorlandığı zamanlar vardır. Ancak gerçek bir takım oyuncusu, ekip çalışması gerektiğinde kolları sıvayıp devreye girebilen kişidir.

Hiç şüphe yok ki her bireyin kendine özgü bir sorumluluğu vardır. Ancak bu net sınırların korunamadığı zamanlar da olabilir.

Ekibinizi bir araya gelmeye teşvik edin ve çabaları için onları ödüllendirin. Geride durup kaosun ortaya çıkmasını izlemek yerine başkalarına yardım etme kültürü yaratın.

9. Performans için net beklentiler belirleyin

Tüm çalışanların kendilerinden ne beklendiğini bildiğinden emin olun. Şirketin vizyon ve değerleriyle uyumlu ölçülebilir amaç ve hedefler geliştirebilirsiniz. Ayrıca çalışanlara bu beklentiler konusunda düzenli olarak yapıcı geri bildirimler sağlayın.

Ve yine, mükemmellik sergileyen başarıları ödüllendirerek çalışanları sürekli iyileştirme için çabalamaya teşvik edin.

10. Sorumluluğu sağlayın

Sorumluluk mükemmelliğe ulaşmak için çok önemlidir. Bu, çalışanlarınızı işlerinin ve sonuçlarının sorumluluğunu almaya teşvik etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bireylerin eylemlerinin sorumluluğunu üstlendiği bir hesap verebilirlik kültürü oluşturun.

Bunu nasıl başarabilirsiniz? Çalışanlarınızı taahhütlerini yerine getirme ve kaliteli iş sunma konusunda sorumlu tutmalısınız. Çalışanlarınızın beklentileri karşılayamamanın sonuçlarını anlamalarına yardımcı olacak destek ve kaynaklar sağlamalısınız.

11. Mikro yönetim yapmamaya dikkat edin

Çalışanlarınızı mikro düzeyde yönetmeyin. Bunun yerine, onlara özerklik vererek onlara güvenin.

Temel olarak bu, çalışanlara kendileri için en uygun şekilde çalışma esnekliği vermek anlamına gelir. Şirketinizde bu, onların çalışma saatlerini seçmesine izin vermek veya proje ve görevler için kendi son tarihlerini belirlemek anlamına gelebilir.

Sonuç olarak böylelikle daha yaratıcı ve üretken olacaklar. Ayrıca, sizin veya işiniz için önemli olan şeylere ayıracak daha fazla zamanınız olacak.

12. Orada öylece durmayın… harekete geçin

Büyük bir lider olmak için kişinin kişisel ve profesyonel olarak gelişmesi gerekir. Görme olmadığında durgunluk meydana gelir.

Liderlik, öncelik vermeyi ve ekibindeki herkesin aynı sayfada olmasını sağlamayı içerir. Bir lider olarak daima ileriye doğru hareket ettiğinizi unutmayın.

Örneğin, belki de iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak bir kitap okudunuz. Bu bilgiyi ekibinize iletebilirsiniz.

13. İletişim ve işbirliğine önem verilmelidir

Mükemmellik kültürü işbirlikçi ve açık bir ortam gerektirir. İşlevler arası işbirliğine katılın ve ekip üyeleri arasında bilgi paylaşımını teşvik edin. Çalışanların endişelerini, fikirlerini ve önerilerini iletebilmeleri için onlara bir kanal verilmelidir.

Ayrıca onları karar alma sürecine dahil etmek için geri bildirimlerini aktif olarak dinleyin. Çalışanın değer ve yetki duygusu ne kadar yüksek olursa, ellerinden gelenin en iyisini yapma olasılıkları da o kadar artar.

14. Başarılarınızı kutlayın

Takımın ve bireyin başarıları tanınmalı ve kutlanmalıdır. Çalışanları olağanüstü katkılarından dolayı kamuoyu önünde tanıyıp takdir edin. Çalışanlar böylelikle gurur ve başarı hissedeceklerdir.

Bir kuruluş bireysel başarıları kutlamanın yanı sıra kolektif başarıları da kutlamalıdır. Başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik etmek için başarı öykülerini ve en iyi uygulamaları düzenli olarak paylaşmak önemlidir.

15. Öncü olun

Sıradanlıkla yetinirseniz mükemmellik kültürünü inşa edemezsiniz. Liderler bunu yaparak benzeri görülmemiş bir şey yaratabilir, rekorlar kırabilir ve daha önce hiç ulaşılamayan sonuçlara ulaşabilir.

  • Bir ürün veya hizmete benzersiz bir bakış açısı ekleyin. İnovasyon ve strateji geliştirme uzmanı Gabor George Burt, “Anlamlı inovasyonun doğrudan buluşa dayanması gerekmiyor” diyor. “Aksine, canlandırıcı bir kısayol var. Aynı anda hem artan tüketici değeri seviyelerini ortaya çıkaran hem de maliyetleri azaltan halihazırda mevcut bileşenlerin cesur, yeni kombinasyonlarına dayanıyor.”
  • Bölgenize yeni bir endüstri tanıtın. Yeni bir demografik veya coğrafi bölgeye hizmet veren başarılı bir işletmeyi başkalarının da takip etmesi muhtemeldir. Önemli bir marka bağlılığı elde eden ve en yüksek düzeyde başarıya ulaşanlar, genellikle bu yetersiz hizmet verilen pazarlara öncelik veren bu ilk öncülerdir.
  • Sürdürülebilir iş uygulamalarına yatırım yapın. Sürdürülebilir iş uygulamaları birçok girişimcinin temel kiracısı, hatta birincil odak noktası haline geldi. Startup dünyasında, ev sahiplerinin zam ödemesi için Nesnelerin İnterneti cihazlarından, elektrikli veya hibrit araç kullanan yemek dağıtım sürücülerine kadar her şey ele alınıyor.
{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }