Güncel

MYK Nedir? MYK Belgesi Nasıl Alınır?

Abone Ol

Teknoloji ve internet dünyasında sıklıkla karşılaşılan terimler arasında yer alan MYK, birçok kişinin merakını uyandırıyor. Ancak, bu terimin neyi ifade ettiği konusunda net bir bilgi bulmak bazen zor olabiliyor. Bazıları için bir teknoloji şirketinin adı olarak anılan MYK, aslında daha derin bir anlamı barındırıyor olabilir mi? Bu sorunun cevabı için MYK'nin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını irdeleyeceğiz. İşte, MYK Nedir? ve  MYK Belgesi Nasıl Alınır? sorularının detayları haberimizde...

MYK Nedir?

"MYK" genellikle "Merkezi Yönetim Kurulu" olarak kullanılır. Bu terim, bir organizasyonun yönetim kuruluna veya merkezi yönetim organına atıfta bulunmak için kullanılabilir. Örneğin, bir siyasi parti veya sendika, MYK olarak adlandırılan bir merkezi yönetim organına sahip olabilir. MYK, genellikle üyelerin seçildiği veya atanarak belirlendiği bir kuruldur ve organizasyonun stratejik yönetim kararlarını alır. Bununla birlikte, "MYK" terimi, organizasyonlarda kullanılan belirli bir terim değildir ve farklı kuruluşlarda farklı anlamlar taşıyabilir.

Ancak, Türkiye'de MYK kısaltması Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından da kullanılmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı "Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu" ile kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Kurum; 5544 sayılı Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi olmak üzere kurulmuş kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu idaresidir. Kurumun temel görevi; Avrupa Birliği ile uyumlu "ulusal mesleki yeterlilik sistemi"ni kurmak ve işletmektir.

Sektör Komiteleri; Kurum tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca hazırlanan meslek standartlarının ulusal meslek standardı olarak kabul edilebilmesi için inceleme yapan, önerilerde bulunan ve karar veren komitelerdir. Sektör Komiteleri; Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, ÇSGB, YÖK, meslekle ilgili diğer bakanlıklar, Genel Kurulda temsil edilen işçi, işveren ve meslek kuruluşları ile Kurumun birer temsilcisinden oluşur. Hangi sektör komitelerinin kurulacağı ve bu komitelerde hangi mesleklerin görüşüleceği ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir.

MYK Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlerin ilk adımı, belge almak istedikleri mesleğe ait yeterliliği olan bir kuruluşa başvurmaktır. Bu kuruluşlara mesleki yeterlilik kurumu sitesinden ulaşılabilir. Şirketimiz, bu konuda başvuran herkese yardımcı olmakta ve başvuruları değerlendirmektedir. Başvurunun ardından değerlendirilen ve onaylanan adaylar, teorik ve uygulamaya dayalı mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. Başarılı olan adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Nitelikli ve belgeli iş gücünün önemi giderek artmaktadır ve işverenler nitelikli ve belgeli işçileri tercih etmektedir. Bu belge, işsizler ve belgesiz çalışanlar için hayati bir önem taşımaktadır, çünkü belge alındığında fırsatları da beraberinde getirmektedir. Özellikle son yıllarda yaşanan iş kazalarının ardından, belgesiz işçi çalıştırılmasına yönelik denetimler artmıştır. Bireyler, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri

MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme Standardında akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından MYK mevzuatına ve ulusal yeterlilik sistemine uygunluğu onaylanmış Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarınca düzenlenir. Yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen teorik ve performans sınavları ve ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenir ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösterir.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }