İspanya'nın Cadiz Körfezi'nde başlayan NATO'nun en büyük tatbikatlarından biri olan Dynamic Mariner/Flotex 25, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü gözler önüne serdi. 24 Mart’ta start alan ve 4 Nisan'a kadar sürecek olan tatbikatta, Türk askeri personeli ve gemi sayısıyla dikkat çekerken, Türkiye'nin yerli üretimi zırhlı araçlar ve silahlar da uluslararası alanda tanıtıldı.
Türkiye, NATO’nun En Büyük Tatbikatında Öne Çıktı
İspanya’nın güneybatısında yer alan Cadiz Körfezi’nde 24 Mart’ta başlayan NATO’nun yıl içindeki en büyük tatbikatı Dynamic Mariner/Flotex 25’e Türkiye, hem personel hem de askeri unsurlarla damga vurdu. Tatbikat, 4 Nisan’a kadar sürecek.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, 8 ülkeden yaklaşık 4 bin askerin katıldığı tatbikatta Türkiye, Amfibi Görev Kuvvetleri Karargahları ile Retin Eğitim Sahası’nda konuşlanan Amfibi Deniz Piyade Taburu ve toplamda 1300 personel ile yer aldı. Tatbikata 4 Türk savaş gemisi de iştirak etti.
TCG Sancaktar Komuta Gemisi Oldu
Türkiye’ye ait dört gemiden biri olan TCG Sancaktar, tatbikat boyunca sancak gemisi ve komuta platformu görevini üstlendi. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) ise bir Türk amiral tarafından TCG Kemalreis fırkateyninden yönetildi.
Yerli Savunma Sanayii Tanıtıldı
Tatbikat kapsamında düzenlenen basın gününde Türkiye, yerli savunma sanayisinin ürünlerini sergiledi. Zırhlı araçlar, top ve tüfek gibi milli üretim silah sistemleri katılımcılara tanıtıldı.
Öte yandan tatbikatta, insansız araçlar gibi ileri teknolojilerin deniz operasyonlarına entegrasyonu test edildi. NATO'ya karşı orta ve yüksek yoğunluklu bir harekât senaryosu kapsamında, deniz gücünün yansıtılması ve deniz kontrolü uygulamalarının gerçekleştirileceği ifade edildi.
Türkiye, NATO Amfibi Görev Kuvveti Komutasını Üstleniyor
Tatbikatla birlikte Türkiye, NATO tarihinde bir ilke imza atarak, Amfibi Görev Kuvveti Komutasını devralacak. Türk Amfibi Görev Kuvveti Komutanı Tümamiral Nihat Baran, düzenlediği basın toplantısında bu gelişmeyi duyurdu.
Baran, Türkiye'nin NATO Amfibi Görev Kuvveti Komutanlığı’nı ilk kez üstleneceğini belirterek, “Bu görev, ülkemizin NATO ittifakına olan bağlılığının ve katkılarının somut bir göstergesidir” dedi. Türkiye’nin, NATO ülkeleri içinde bu görevi üstlenebilecek karargah ve platform kapasitesine sahip yedinci ülke olduğunu vurgulayan Baran, verilen desteğin NATO’nun caydırıcılığına ve ortak savunma duruşuna ciddi katkı sunduğunun altını çizdi.
Türkiye, NATO Standartlarında Sertifika Alacak
Tümamiral Baran, Dynamic Mariner/Flotex 25 kapsamında Türkiye’nin, CATF/CLF Karargahları ile Amfibi Deniz Piyade Taburu’nun NATO’nun MAREVAL (Deniz Değerlendirme) ve CREVAL (Muharebe Hazırlık Değerlendirmesi) standartlarına göre sertifikalandırılacağını da açıkladı.