Güncel

Necmettin Erbakan'ın arkadaşı Zeki Sayın kimdir, neden öldü?

Abone Ol

Türk bankacılık sektöründe tanınan bir isim olan Zeki Sayın, Necmettin Erbakan'ın teknik çalışma arkadaşlarından biri olarak yaşamını yitirdi. Peki, Necmettin Erbakan'ın arkadaşı Zeki Sayın kimdir, neden öldü? Detaylar için haberimizi okumaya devam edin.

Bir dönem Kamu İktisadî Teşebbüsü (KİT) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Sayın, 2003 yılından itibaren tasfiye sürecindeki Emlakbank’ın yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlüğü görevlerini üstlenmişti. Cenazesinin yarın öğle namazı sonrasında Fatih Camii'nden kaldırılacağı bilgisi verildi.

Milli Selamet Partisi döneminde faizsiz bankacılığı teşvik etmek amacıyla kurulan Devlet Sanayi, İşçi Yatırım Bankası (DESİYAP) Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Zeki Sayın, o dönemde Erbakan Hoca'nın "Ağır Sanayi Davası" kitabının basılması sebebiyle mahkemeye verilmişti.

Aynı zamanda OSTİM’in kurucuları arasında yer alan Sayın, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olarak, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı, İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı gibi çeşitli kuruluşlarda uzun yıllar görev yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından taziye mesajı paylaşarak, "OSTİM kurucularından, OSTİM Vakfı ve Ostim Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mehmet Zeki Sayın’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, çalışma arkadaşlarına ve OSTİM camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı âli olsun." şeklinde duygularını ifade etti.

Necmettin Erbakan kimdir?

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta, Kadı Vekili Mehmet Sabri ve Kamer Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Selçuklu Türklerinin Kozanoğulları soyundan gelen babası, Adana’nın Kozan ve Saimbeyli bölgelerinde uzun süre görev yaptı. Erbakan, ilkokula Kayseri’de başlayıp, Trabzon’da tamamladıktan sonra 1943 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Üniversiteye sınavsız giriş hakkı kazanmasına rağmen, sınava girerek başarıyla İTÜ Makine Fakültesi'ne başladı. 1948'de mezun olduktan sonra asistanlık görevine başladı ve Almanya’da doktorasını tamamladı.

Erbakan, 1956'da Gümüş Motor A.Ş.’yi kurarak Türkiye'nin ilk yerli motorunu üretti ve 1960'ta “Devrim Otomobili” projesini hayata geçirdi. 1965 yılında profesör unvanını aldı. 1969’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) başkanlığına seçilen Erbakan, 1970’te Milli Nizam Partisi’ni (MNP) kurdu. MNP’nin kapatılmasının ardından 1972’de Milli Selamet Partisi’ni (MSP) kurarak 1973 seçimlerinde meclise girdi.

Bülent Ecevit'in liderliğindeki CHP ile koalisyon hükümeti kurarak devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. 1982 Anayasası gereği on yıl siyaset yasağı aldı, ancak 1987’de yapılan referandum ile siyasete döndü ve Refah Partisi’nin genel başkanı oldu. 1995 seçimlerinde Refah Partisi büyük bir başarı elde ederek 158 milletvekili kazandı ve Erbakan, 1996’da başbakan oldu. Bu dönemi, 28 Şubat süreci ile son buldu.

Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından beş yıl siyasi yasaklı kalan Erbakan, 2003’te Saadet Partisi’nin genel başkanlığına getirildi. 2010’da bu görevine geri döndü. Sağlık sorunları nedeniyle 27 Şubat 2011’de vefat eden Erbakan, Türk akademik hayatına ve siyaset dünyasına önemli katkılarda bulunmuş bir isimdir. Üç çocuk babası olan Erbakan, Türk siyasetinde Milli Görüş hareketinin önde gelen temsilcisi olmuştur.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }