Son yıllarda Türkiye’de teknik eleman istihdamında belirgin bir azalma yaşanıyor. Üniversite mezunları ise asgari ücretle bile iş bulamadıkları için yurtdışına gitme planları yapıyor. Bir ebeveynin ise üniversite eğitimi boyunca çocuğu için yaptığı harcama sıfır bir konut fiyatını bulabiliyor. Bu kadar masrafa ragmen bunun karşılığını alamamak aileleri ve gençleri bunalıma sürüklüyor. Diğer yanda ise sanayici, ara eleman bulumamaktan şikayetçi. Fabrikalar ise çıraklık okullarında eğitim gören öğrencilerin mezuniyetinin dirt gözle bekliyor. Sanayi sektörü, teknik ara eleman ihtiyacının artacağını öngören Terbay Makine’nin 1985 yılında fabrika içinde kurduğu Terbay Çıraklık Merkezi ise fabrikaya adeta personel üretiyor. 

2024 01 04 He 334

40 yılda 2 bin mezun

Türkiye’nin teknik ara eleman bulmakta zorlanmasının, her ilde birden fazla üniversite olmasından kaynaklandığını söyleyen Terbay Makine Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, 
gençlerin teknik eğitim yerine üniversiteyi tercih ettiğini vurguladı. Bu durumun ara eleman açığını artırdığına dikkat çeken Tercan, “Türkiye sanayide hedeflerine ulaşmak istiyorsa ara eleman eğitimine mesleki eğitime çıraklık okullarına önem vermeli Türkiye’de haddinden fazla üniversite var” diye konuştu. Bundan 40 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Terbay Çıraklık Eğitim Merkezi’nin sanayiye teknik ara eleman yetiştirme konusunda öncü bir rol üstlendiğini belirten Tercan, “Terbay Çıraklık Okulu, kuruluşundan bu yana 2 binin üzerinde mezun verirken, mesleki eğitimde kalitesini ve sürekliliğini korumaya devam ediyor. Okulumuz, 14-19 yaş aralığındaki ortaokul ve lise öğrencilerine hitap eden özgün bir eğitim modeline sahip. Haftalık ders programı, 1 gün teorik derslerden ve 4 gün uygulamalı atölye eğitiminden oluşuyor. Dersler, dershanelerde deneyimli öğretmenler tarafından verilirken, atölye çalışmaları uzman ustaların gözetiminde gerçekleştiriliyor. Bu sistem, öğrencilerin sadece teorik bilgiyle yetinmeyip aynı zamanda uygulama alanında da yetkin hale gelmelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı. 

Bülent Tercan-2

Çalışanlar eski çıraklar

Terbay Çıraklık Eğitim Merkezi'nden mezun olanlar için iş hayatına adaptasyonun son derece hızlı ve kolay olduğunu vurgulayan Tercan, “Fabrikanın işletme kademelerinde yer alan personelin büyük bir bölümü, bu okuldan mezun olan öğrencilerden oluşuyor. Mezunların çoğu Terbay'da istihdam edilirken, bir kısmı ise piyasada farklı iş imkanları bulabiliyor.Mezun olan öğrencilerimizin iş bulmasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çoğu fabrikamızda istihdam edilirken, bir kısmı da piyasada farklı şirketlerde çalışma fırsatı buluyor. Hatta arzu edenler üniversiteye devam ederek akademik kariyerlerini de ilerletebiliyor. Ancak bizim önceliğimiz, mezunlarımızın ara teknik kadrolarda iş hayatına kazandırılması” dedi. Devletin son dönemde mesleki eğitime verdiği önemle birlikte, eğitim müfredatının sanayinin gereksinimlerine uygun hale getirildiğini belirten Tercan, “Mesleki eğitimdeki bu yeni yaklaşımlar, gelecekte sanayimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Sanayi ve Ticaret Odaları ile yaptığı işbirlikleri bu gelişimi daha da ileri taşıyacak. Biz de bu değişimlerin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Yüksek ücretle hayata atılıyor

Ücretler konusunda da bilgi veren Terbay Makine Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, “Öğrencimiz henüz 14 yaşındayken geldiği çıraklık merkezinde ilk yıl bugünkü ücretle 7 bin TL alıyor fakat bu ücret her yıl artıyor ve son sınıfta asgari ücrete ulaşıyor. Ayrıca henüz 19 yaşındayken mezun olur olmaz en az asgari ücretin yüzde 20 fazlasına işe giriyor. Bir yanda 23 yaşında milyonlarca lira harcayarak mezun olmuş ama asgari ücrete bile iş bulamayan üniversite gençliği diğer yanda ise 19 yaşında asgari ücretin bile üstünde iş başı yapan gencimiz. Bu fırsatı vatandaşlarımız iyi değerlendirmeli. Artık üniversite değil, çıraklık eğitim merkezi açılmalı” dedi.   

Kapımız herkese açık

Terbay olarak geçmişte birçok projeye imza attıklarının altını çizen Bülent Tercan şöyle konuştu: “Kaynakçı olmak isteyen herkesi, profesyonel sertifikasyon veren kaynakçılık kurslarına gönderdik. Eğitim masraflarını tamamen biz üstlendik ve sonrasında bu kişileri istihdam ettik. Bunun yanı sıra, ağır ve erkek ağırlıklı olarak düşünülen sektörümüzde kadın istihdamını desteklemek amacıyla kadınlara çağrıda bulunduk. Onlara iş öğretmeye ve bu alanda kariyer yapmalarına gönüllü olduğumuzu gösterdik. Gelecekte de sektör değiştirmek isteyenlere yönelik çalışmalara kapımız her zaman açık.”

Kaynak: Dilek Çakır Durak