Olayları pozitif çerçevelemenin gücü

Abone Ol

Durumu değiştiremezsin ama ona nasıl baktığını değiştirebilirsin.
Hayatınızda bir şey olduğunda ilk ne yaparsınız? Çoğu insan sizin için iyi olup olmadığına karar verir ve bu olayı “olumlu” veya “olumsuz” olarak etiketler.
Gerçekte olay nötrdür. Onu etiketlemek için algımızı ve yaşam deneyimimizi kullanırız. Sorun şu ki, bu etiketler düşünme şeklimizi ve zihnimizin nasıl çalıştığını etkiliyor.
“Olumsuz” etiketi, hayatınıza daha fazla olumsuz düşünce çekme eğilimindedir, bu da hayatta iyiyi görmenizi, şanslı hissetmenizi ve mutlu olmanızı zorlaştırır. Kötü şeylerin olduğunu daha çok fark etmeye başlar ve eksikliklere odaklanırsınız. “Olumlu”, tam tersi şekilde çalışır ve dünyayı olasılıklar prizmasından görmenize yardımcı olur.
Peki olumlu yeniden çerçeveleme nedir? Ve neden bununla ilgilenmelisin?
Pozitif yeniden çerçeveleme, kişisel ilişkilerde bir olayın diğer tarafını, başka bir kişinin davranışını, bir sorunu veya zorluğu görmenize yardımcı olan bir tekniktir.
Benim için olumlu yeniden çerçeveleme, hayattaki talihsiz olaylarda fırsat görmekle ilgilidir. Nereye bakacağınızı biliyorsanız, hemen hemen her durumda bir umut ışığı bulabilirsiniz.
Olumlu düşünmenin faydaları ve insan zihni üzerindeki gücü hakkında pek çok araştırma, kitap ve makale var. Yeniden çerçeveleme, bu zihniyete dokunma tekniğidir.
Yeniden çerçeveleme, kelimenin tam anlamıyla bakış açısını değiştirmek anlamına gelir. Bu kadar basit görünen bir yaklaşım, aşağıdaki konularda size önemli ölçüde yardımcı olabilir:
•    stresi azaltır
•    daha dirençli hale gelirsiniz
•    zihnini açar
•    yeni fırsatları çeker
•    ilişkileri güçlendirir
•    dünyayı görme şeklinizi değiştirir
•    tepki vermenizi düzenler
•    minnet ve takdiri teşvik eder
Dünyada nesnel olarak pek çok kötü şey oluyor, bunu inkar etmek mümkün değil. Şiddetin, hastalığın, kötülüğün mazereti olamaz. Pozitif yeniden çerçeveleme, dünyayı değiştirmeyebilir, ancak onu bir düşman olarak değil, bir ortak olarak görmenize yardımcı olacaktır (tuhaf ama yine de arkadaşça değil).

Gizli sos yok

Pozitif yeniden çerçeveleme bir zihniyetle başlar. Ve bu zor bir kısım çünkü tepkilerinizin farkında olmanız ve düşünce kalıplarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bu durum emek ve zaman gerektirir.
Pozitif yeniden çerçevelemeyi güçlü bir alışkanlık haline getirmek iyimser bir gözlemle birkaç yılınızı alabilir. Bu, hayattaki aksiliklere üzülmediğiniz anlamına gelmez. Bu, onları aşmayı ve uzun vadede sizi etkilemelerine izin vermemeyi seçtiğiniz anlamına gelir.
Ancak kullanabileceğiniz özel ve gizli teknik yoktur. İşte yapacağınız şey. Ne zaman aklınıza kötü düşünceler sızarsa, onları değiştirmek için abartılı bir çaba sarf etmelisiniz.
Neden abartılı? Olumsuzluk felç edici olabilir. Harry Potter filmlerini izlediyseniz, muhtemelen Böcürtleri (korkuları tasvir eden) gülünç komik bir şeye dönüştüren “Riddikulus” adlı bir büyüyü hatırlarsınız. Bu yüzden akıllarına gelen en komik şeyle en derin korkularıyla savaşıyorlardı.
Durumun saçmalığını abartmak, odağı değiştirmeye yardımcı olur. Bir sarkacı harekete geçirmek için önce onu ters yönde çekmeniz gerekir. Zihniyet ile aynı. Olumsuz bir düşünce ne kadar güçlüyse, olumlu bir tepki de o kadar güçlü olmalıdır.
Bir gerilemenin tersi nedir? Bir fırsat. Eksikliğe odaklanmak yerine olasılıkları aramaya başladığınızda, beyninizi hayatınızda meydana gelen güzel şeylere karşı tetikte olması için eğitirsiniz.
İlk başta zorlanmış gibi gelecek ama zamanla daha doğal olduğunu anlayacaksın ve zihniyetinin değiştiğini bu şekilde idrak edeceksin.

Sana geri dön

İsteseniz de istemeseniz de kötü şeyler her zaman olacaktır. İncinmekten, hata yapmaktan kaçınamayız ve koşulları kontrol edemeyiz.
Ancak iyi haber şu ki, etrafınızdaki durumu her zaman kontrol edemezseniz de, yine de durumu nasıl göreceğinize karar verebilir ve hangi eylemleri yapacağınızı seçebilirsiniz.
Küçük başla. Minnettarlıkla başlayın, bu ne kadar küçük olursa olsun etrafınızdaki iyi şeyleri görmek için zihninizi yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Böylece bir daha stresli veya üzgün hissettiğinizde, bu küçük işaretleri hatırlayabilir ve olumsuz bir düşünce modelini tanıyabilirsiniz.
Olumlu yeniden çerçevelemeyi bir alışkanlık haline getirmek çaba gerektirir, bu nedenle başlangıçta size doğal gelmiyorsa bunun üzerinde strese girmeyin. Zamanla olacak. Denemeye devam et.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }