Güncel

Osmanlı'nın son sarayı kapılarını açtı: Yıldız Sarayı ziyaret ediliyor mu? Yıldız Sarayı nerede?

Abone Ol

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine tanıklık eden Yıldız Sarayı, yeniden ziyaretçilere açıldı. Vatandaşlar, "Osmanlı'nın son sarayı kapılarını açtı: Yıldız Sarayı ziyaret ediliyor mu? Yıldız Sarayı nerede?" sorularıyla bu tarihi mekana dair bilgi arayışında. İşte Yıldız Sarayı'nın güncel durumu ve ziyaret bilgileri...

Yıldız Sarayı ziyaret ediliyor mu?

Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı, tarihe tanıklık eden önemli bir yapı olarak yaklaşık 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kapılarını açıyor. Sultan III. Selim tarafından inşa edilen ve Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayı olarak kullanılan Yıldız Sarayı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek törenle ziyaretçilere açılacak. Uzun süren restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonucunda "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" gibi pek çok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçilere kapılarını açacak. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı ve yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılan Mabeyn Köşkü de ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunuyor.

Yıldız Sarayı'na girilir mi?

Uzun bir restorasyon sürecinin ardından, tarihi Yıldız Sarayı 100 yıl sonra yeniden ziyaretçilere açılıyor. Sarayın "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" gibi önemli bölümleri ilk kez ziyaretçilerle buluşacak. Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması nedeniyle büyük bir tarihi öneme sahip. Sultan II. Abdülhamid döneminde son halini alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi ve Sultan'ın ikametgahı olarak kullanıldı. 2018 yılında Milli Saraylara devredilen Yıldız Sarayı, Beşiktaş'taki Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olup, pazartesi hariç her gün ziyaretçilere açık olacak. Yıldız Sarayı, 19 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmi olarak açıldı ve 20 Temmuz'dan itibaren ziyaretçilere kapılarını açtı. Sarayın restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanarak birçok yapı ziyaretçilere sunuldu.

Yıldız Sarayı nerede?

Yıldız Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru uzanan geniş bir alanda yer alan saray, çeşitli köşkler, yönetim ve koruma yapıları ile parklar bütününden oluşmaktadır. Saraya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi otobüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçlarıyla kolayca ulaşılabilir.

Yıldız Sarayı içinde ne var?

Yıldız Sarayı'nın bahçesi, tarihte "Hamid Bahçesi" olarak adlandırılan ve bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla dikkat çeken bölümüyle de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Ayrıca "Limonluk", "Hamam", "III. Selim Çeşmesi", "Ada Köşkü" ve "Cihannüma Köşkü" gibi yapılar da ilk kez ziyarete açılacak. Sultan II. Abdülhamid'in hayatını, kişiliğini ve liderliğini yansıtan eserler, onunla özdeşleşen büyük kütüphane ve marangozhane, Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar ve yazma eserler tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak. Kütüphanede, askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser sergilenecek. Ziyaretçilere ilk kez sunulacak yazma eserler arasında Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un kitabı, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri bulunuyor. Osmanlı Devleti'nin son sarayı olarak ayrı bir öneme sahip olan Yıldız Sarayı kompleksi, Sultan II. Abdülhamid'in 33 yıllık hükümdarlığı boyunca devletin yönetim merkezi ve sultan ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. 1909'da Sultan II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle önemini yitiren saray, son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde kısa bir süre daha kullanıldı ve 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını kapattı.

Yıldız Sarayı'na giriş ücreti ne kadar?

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, yaptığı açıklamada, Yıldız Sarayı'nın Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirası açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Şu anda belirlenmiş bir giriş ücreti olmamakla birlikte, Milli Saraylar bünyesindeki diğer mekanlar gibi Yıldız Sarayı da müze kart ile ziyaret edilebilecek.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }