ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2024'te 65 sınavda 81 oturum düzenlendiğini, 13 milyon 923 bin 380 adayın sınavlara başvurduğunu açıkladı. Şehit ve gazi yakınlarından oluşan 69 bin 771 kişi, sınav ücretlerinden muaf tutuldu. Bu yıl, Gelir Uzman Yardımcılığı, Hukuk Mesleklerine Giriş ve Tarım Bakanlığı sınavları gibi yeni uygulamalar hayata geçirildi.
Sınav Altyapısı ve E-Sınav Uygulamaları
Yaklaşık 2 bin ton kâğıt kullanılan sınavlarda, 14 milyon kitapçık basıldı. 2024’te toplam 19 sınav elektronik ortamda gerçekleştirildi. ÖSYM, kağıt tabanlı sınavlardan dijital uygulamalara geçişte hız kazandı.
Kadın Adaylar Önde
Sınavlara katılan en genç aday 14, en yaşlı aday ise 85 yaşında oldu. Kadın aday sayısı, erkeklerden fazla çıktı. En fazla başvuru İstanbul’dan yapıldı.
Engelli Adaylara Özel Hizmet
154 bin 512 engelli adayın katıldığı sınavlarda, özel ihtiyaçlara göre düzenlemeler yapıldı. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) dahil olmak üzere, adayların erişim ihtiyaçlarına uygun sınav salonları hazırlandı.
Dijitalleşme ve Yapay Zeka
ÖSYM, yapay zekâ teknolojilerini soru üretimi ve değerlendirme süreçlerine entegre etmeyi hedefliyor. 2025’te Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi devreye alınacak.
Uluslararası Etkileşim ve Çevre Duyarlılığı
TR-YÖS, Türkiye dahil 37 ülkede düzenlenirken, ÖSYM’nin 50. yılı için 1500 fidan dikilerek "ÖSYM Hatıra Ormanı" oluşturuldu. Sıfır atık projeleri kapsamında 5 bin kilogram atık geri dönüştürüldü.
ÖSYM Akademi ve Sempozyumlar
2024'te kurulan ÖSYM Akademi, sınav süreçlerine bilimsel katkı sağlarken, uluslararası ölçme ve değerlendirme sempozyumlarına ev sahipliği yaptı. Geleneksel hale getirilmesi planlanan bu etkinlikler, sınav sistemlerine yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.