İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, 2022-2023 sezonu pamuk rekoltesinin 179 bin ton olarak beklendiğini ve Ege'nin pamukta son 20 yılın en kötü ticari dönemi yaşadığını belirtmişti. Pamuk rekoltesindeki bu sert düşüş ile ilgili konuşan Uçak, "Yaklaşık son dokuz aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değil. Dünya pamuk fiyatları neredeyse kilogram başına 60 TL seviyelerinde dolaşırken yerli pamuk fiyatımız 45-46 TL seviyelerini geçemiyor" ifadelerini kullanmıştı. Uçak, sektörün sorunları çözülmezse tekstil ve konfeksiyon sektöründe hammadde açısından dışa bağımlılığın artacağının altını çizmişti. 

"Fiyatlar düşük"

Pamuk rekoltesindeki sert düşüşün, tekstil sektörüne olağan etkilerinin gelecek dönemde görüleceğini belirten Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, "Pamukta bu yıl beklenen rekolte 179 bin ton. Bu tekstil için ilerleyen dönemlerde problem olacak. Yerli üretim pamukta fiyatlar dünyaya oranla düşük. Bu belki yerli üretici için kısa vadede avantaj olacak gibi gözükse de, ihrcatta gelecek dönem zorlu geçecek. Üretimin üzerine koyulan maliyet fiyatları dolayısıyla rekolteye cevap verilemeyecek. Vergiler yüksek, gümrük vergileri yüksek, ulaşım maliyetleri, işçi maliyetleri hepsi yüksek. Dolayısıyla üzerine koyulacak maliyetle birlikte artan fiyatı müşteriye kabul ettirebilmemiz çok zor" dedi.

"Üretici desteklenmeli"

Rekoltedeki düşüşün enflasyona da etki edeceğini belirten Ertuğrul, "Rekolte düşüşünün olumsuz etkilerini birkaç ay içerisinde hemen görmesek de 2024 yılının ilk aylarında görmeye başlayacağız. Bu noktada gümrük vergilerinin düşürülmesi, üreticiye destek verilmesi çok önemli. Pamuk üretiminde çiftçi teknolojiden çok uzak. Çok fazla su kullanılıyor, çok fazla işçi gücü kullanılıyor. Dolayısıyla maliyet artışı hem çiftçiyi hem üreticiyi hem de müşteriyi üzüyor, zarara uğratıyor. Üretilen pamuk kilosuyla maliyetler başabaş gittiğinden çiftçi çok zorlanıyor. Üreticilerin desteklenmesi ve yeni teknolojilerle tanıştırılamsı sektör için en önemli nokta" diye konuştu. 

"İhracatta duraklama var"

Türkiye'deki ihracatın duraklama döneminde olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, pamukta rekolte düşüşünün tekstile yüksek bir olumsuz etki yaratmayacağını, pamuk stoklarının korunduğunu ancak Türkiye'deki tekstil kullanımının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi. Eskinazi, "Geçen yıl Türkiye 350-400 bin ton pamuk üretti. Bu yıl yaşanan rekolte düşüşü olumsuz etki yaratsa da stoklardaki mevcut pamuk kullanılmaya devam edeceğinden etki çok büyük olmayacaktır. Yine de Türkiye'de pamuğun değeri maalesef ki düşük. Türkiye, dünyada en düşük pamuk fiyatına sahip olan ülke. İhracattaki duraklama ile birlikte talebin de kısıtlı olması, sadece tekstilde değil tüm sektörlerde bir duraklama dönemi yaşatıyor. Büyük kayıplar yaşanmasa da, ticari açıdan çok iyi bir dönemde olmadığımızı da belirtmek gerekir" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Dilek Çakır