Panspermia teorisi: Asteroid numunelerine neden ihtiyacımız var?

Abone Ol

NASA’nın 2016 yılında başlattığı OSIRIS-REx uzay sondası görevi başarıyla tamamlandı. OSIRIS-REx, 20 Ekim 2020 tarihinde Dünya’ya göreceli olarak yakın bir asteroid olan Bennu'nun yüzeyinden örnek topladı ve geçtiğimiz ay Dünya’nın yörüngesine giriş yaptı. Diğer görevlere devam etmek amacıyla yörüngede kalan araç Dünya’ya, içerisinde 60 gramlık asteroid numunesi bulunan bir kapsül bıraktı.
OSIRIS-REx Baş Araştırmacısı Dante Lauretta OSIRIS-REx görevinin amacıyla ilgili, “Gerçekten anlamak istiyoruz. Proteinleri oluşturan amino asitler ve genlerimizi oluşturan nükleik asitler gibi canlılığın yapı taşları dış uzaydan Dünya’ya mı gelmiş?”
Güneş Sistemi'nin oluşumuna ilişkin modellere aşina değilseniz, bu fikir kulağa garip, hatta fantastik gelebilir. Ancak bu teori aslında hayat için anahtar elementlerden bazılarının Dünya'ya nasıl geldiği konusunda oldukça iyi desteklenen ve yaygın olarak kabul gören bir teoridir.
Panspermia teorisine göre, yaşamın yapı taşları, göktaşları, meteorlar, kuyruklu yıldızlar veya asteroitler gibi gök cisimleri aracılığıyla Dünya'ya gelmiştir. Bu gök cisimleri, Dünya'nın oluşumundan önce veya sonra, Dünya'nın yakınından geçerken, yaşam için gerekli olan organik molekülleri Dünya'nın atmosferine bırakmış olabilirler. Bu moleküller, Dünya'nın yüzeyine ulaşarak, yaşam için gerekli olan koşullar sağlandığında, kendiliğinden veya bir başka dış etkenle birleşerek, yaşamı başlatmış olabilirler.
Bu, onlarca yıldır bir teoriydi; ancak bunu test edebilmek için bilim insanlarının asteroidlerden gelen materyale erişime ihtiyacı var. Bir asteroidi ziyaret etmek ve üzerinde çalışmak için uzay aracındaki teknolojileri kullanmak iyi bir başlangıç. Ancak, bilim insanlarının panspermia teorisini kanıtlayacak seviyeye ulaşabilmeleri için uzay araçlarında “Synchrotron” adı verilen neredeyse kilometre çapında parçacık hızlandırıcıların bulunması gerekiyor. Bu tesisleri uzaya taşımanın günümüz teknolojisiyle mümkün olmadığını göz önünde bulundurursak, OSIRIS-REx gibi uzay görevleri, yaşamın kaynağı hakkındaki soru işaretlerimizi giderebilmemizin tek yolu.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }