Kahramanmaraş depremleri Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Gözler deprem riski olan kentlere çevrildi.
O kentlerden birisi de 30 Ekim 2020'de 6.6 büyüklüğündeki depremin vurduğu İzmir. 30 Ekim 2020 saat 14.51'de, 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 110 kişi yaşamını yitirdi, 1027 kişi yaralandı. Deprem Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'e korkutan uyarılarda bulundu. İzmir'de hangi fayın kırılıp büyük deprem oluşturacağını anlatan Ercan, haritaları paylaştı.
İzmir'in ortasında deprem yapacak iki ana kırık olduğunu söyleyen Ercan, haritalar üzerinden şunları dedi:
"İzmir kent ortasında deprem yapacak iki tane ana kırık vardır. Bunlardan en önemlisi Denizli-Pamukkale'den doğru Gediz Göçüntü güneyinden, Bozdağ kuzey kıyısı boyunca Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Urganlı, Torbalı, Kemalpaşa, Bornova üzerinden gelen Gediz düşüntülü(normal faulting) Kırığıdır.Bu kırık, Turgutlu-Urganlı-Derbent'te çatallaşır. Manisa üzerinden giden kuzey koluna Manisa Kırığı, güney koluna Kemalpaşa Kırığı denir. Manisa kırığı, Gediz Göçüntüsünü izleyerek Manisa üzerinden giderken Karadağ(Split) ile Yamanlar Dağının kuzey sınırından Menemen-Foça'ya doğru uzanır. Çatalın güney kolu olan Kemalpaşa(İzmir) kırığı da Gediz Göçüntüsünün bir parçası olan Kemalpaşa Göçüntü alanının güneyinden Nif Dağının kuzey kıyılarını yalayarak İzmir'e doğru yönelir. Bu kırık da Kavaklıdere-Yeşilçay'a kadar tek kolla gelirken, Bağyurdu'nda Dağkızılca kırığıyla kesişir. "Kemalpaşa Kırığı Yeşilçay-Kavaklıdere’ye kadar tek kolla gelirken, bir kol sağ yanal atımlı saçak yaparak Bornova, Doğançay üzerinden Yamanlar dağının güneyin bağrından Harmandalı’ya doğru yönelir. Güney kolu ise İzmir Kırığı adıyla Bornova ovasının güneyinden, Manavkuyu, Alsancak-Basmane, Kadifekale kuzeyinden Kemeraltı- Konak, Varyant, Hatay kuzey kıyısından geçerek, Göztepe, Urla üzerinden Alaçatı, Çeşme’ye doğru uzanır. İşte her 200-250 yılda bir büyük deprem yapan kırık budur. Pamucak körfezinden doğru gelen sağ doğrultu atımlı Tuzla Kırığı da İzmir-Menderes yolu boyunca Gaziemir üzerinden gelerek Kadıfekale batısından, Eşrefpaşa, Varyant üzerinden Konak’ta İzmir kırığıyla kesişir. İşte İzmir içinde olması beklenen depremin olası odağı Kemeraltı-Konak’tır. Varyantın, ayrıca Asansörün yüksekliği bugüne dek İzmir kırığı boyunca İzmir körfezinin depremlerle kaç metre göçtüğünün bir belirtisidir."
Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6.5-7 büyüklüğündeki depremin en çok sarsacağı yerleri şöyle sıraladı:
- Konak
- Kemeraltı
- Basmane
- Alsancak
- Bayraklı
- Bornova ovası
- Alaybey
- Karşıyaka
- Bostanlı
- Mavişehir
- Çiğli
- Menemen
- İnciraltı
- Urla