Güncel

Rize örf ve adetleri nelerdir? Rize'nin gelenekleri neler?

Abone Ol

Rize, sadece yeşilin binbir tonunu barındıran muazzam doğasıyla değil, aynı zamanda köklü tarihinden beslenen gelenekleriyle de dikkat çeker. Vatandaşların yaşam biçimi, günlük alışkanlıkları ve kutladıkları özel günler, bu toprakların derinliklerinde yatan kültürel zenginliğin bir yansımasıdır. İşte, Rize'nin mistik atmosferinde kaybolup giden o geleneksel izlerin peşine düşmek için hazır mısınız?

Rize örf ve adetleri nelerdir?

Her bölgenin kendine özgü bir yaşam tarzı ve gelenekleri vardır. Rize gibi Doğu Karadeniz'in incisi olan yerlerde, bu örf ve adetler daha da belirginleşir. Rizeliler genellikle komik fıkralarıyla tanınırlar ve yaşamları oldukça hareketlidir. Delikanlıları Karadeniz'in enerjisiyle doludur, bayanları ise aynı coşkuyu taşırken bir o kadar da hırçındır. Lehçe olarak Lazca'nın hakim olduğu Rize'de, gençler Lazca konuşanları tam anlamasa da bu dilin melodisi hoşlarına gider. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi muhlama, Rizeliler için adeta bir yaşam felsefesidir.

Rize'nin gelenekleri neler?

Rize'de genellikle yerelde kız veya erkek bulunmadığı sürece evlilik dışından ilişki pek görülmez. Evlatlarının görüşlerini alsa da, son karar genellikle aile büyüklerine aittir. Eskiden beşik kertme gibi gelenekler devam ederken, günümüzde bu uygulama artık pek yaşanmaz. Kız isteme töreninde, sözcü olan kişi farklı çoraplar giyer ve kızın evlenmesine onay verildiğinde ise tabanca veya tüfek atılır. Nişan, nikah öncesinde kadınlar arasında yapılır ve birçok hediye alışverişi yapılır. Kına gecesinde sadece yakın akrabalar horona girebilirken, düğün zamanında ise erkek evinde eğlence sonrası kız evine gidilir. Ancak kızı almak için damat evine giriş yapamaz. Bahşiş uygulaması her yörede olduğu gibi Rize'de de geçerlidir. Gelini almak için kayın peder gelin odasına girer, yenge ve gelin için bahşiş vererek duağı açar. Eve dönüş yolunda kız tarafı nazlanır ve isteklerde bulunarak işi zorlaştırır. Kız evi naz evi olduğu için, Rize'nin olmazsa olmazı olan tulum zurna, mızıka, akordeon veya kemençe eşliğinde horon tepilir ve birçok eğlence düzenlenir.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }