Güncel

Rize'de deprem sonrası uzmanlardan kritik uyarı

Rize'de meydana gelen depremin ardından Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın kritik açıklamalarda bulundu. Depremlerin heyelan riskini artırdığı ifade eden Akın, "Bölgemiz dik yamaçlara sahip ve yağış oranı oldukça yüksek. Bu durum, stabil olmayan yer altı tabakalarının heyelana yol açmasını kolaylaştırıyor." dedi

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Depremin bölgede heyelan riskini artırdığına işaret eden Akın, aynı zamanda başka şehirler için de kritik uyarılarda bulundu. Uzman, bölgede 7 ve üzeri büyüklükte depremlerin yaşanma olasılığını değerlendirdi.

Heyelan Tehlikesine Dikkat Çekildi

Türkiye’nin farklı illerinde ardı ardına yaşanan depremler ve artçı sarsıntılar gündemdeyken, Rize’nin Hemşin ilçesindeki 4.7 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında Çayeli ilçesinde meydana gelen heyelan dikkatleri bölgeye çevirdi. Heyelanda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve dört kişinin yaralanması sonrası uzmanlar, depremlerin heyelan tetikleyici etkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özgenç Akın, bölgenin coğrafi yapısına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Bölgemiz dik yamaçlara sahip ve yağış oranı oldukça yüksek. Bu durum, stabil olmayan yer altı tabakalarının heyelana yol açmasını kolaylaştırıyor. Depremler de bu süreci hızlandırıyor. Doğada tepki yasası işler, bu tür durumlar kaçınılmaz."

Türkiye’nin Deprem Gerçeği

Akın, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, Alp-Himalaya kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde yüzeye yakın depremlerin yıkıcı etki yaratabileceğini belirtti. Akın, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ülkemizdeki depremler genellikle transform faylardan kaynaklanır ve yüzeye daha yakın oldukları için yıkıcı olabilir. Şili ve Japonya gibi ülkelerde daha derin depremler görülse de Türkiye’de 7 ve üzeri büyüklükte depremler sıklıkla yaşanıyor."

“Şehir Olarak Tehlike Altındayız”

Rize’deki depremin şaşırtıcı olmadığını ifade eden Özgenç Akın, bölgede MTA’nın diri fay haritasında yer almayan fayların da bulunduğuna dikkat çekti. Şehirlerin Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarına olan yakınlığına değinerek şunları söyledi: "Faylar, depremlerle oluşabilir veya var olan faylar depreme neden olabilir. Şehrimizin konumu, bu fay hatlarına olan yakınlık nedeniyle tehlike altında olduğumuzu gösteriyor. Yıkımların asıl nedeni genellikle yapıların uygunsuz inşasıdır."

Büyük Depremlerin Etkileri

6 Şubat depremlerinin Trabzon’da bile ciddi şekilde hissedildiğini hatırlatan Akın, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarında meydana gelebilecek büyük depremlerin bölgeyi doğrudan etkileyebileceğini ifade etti.

“Bingöl’de 7 ve Üzeri Deprem Bekleniyor”

Rize’deki depremin Trabzon için yıkıcı olmayacağını belirten Akın, Bingöl Karlıova bölgesine ilişkin çarpıcı bir öngörüde bulundu: "Bingöl Karlıova çevresinde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Bu durumun bizi etkilemeyeceğini söylemek mümkün değil."

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }