Rota virüsü, her yıl binlerce çocuğun hastaneye yatmasına sebep oluyor, ancak aslında bu virüs ne kadar tehlikeli? Rota virüsüne yakalanan bir kişi, ne kadar sürede iyileşir ve hastalığın önüne geçmek mümkün müdür?

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü, genellikle bebekler ve küçük çocuklarda görülen, mide-bağırsak sistemini etkileyen ve ciddi ishale yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Çocuklarda en sık görülen ishal nedenlerinden biri olan rota virüsü, dışkı, kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, el-ağız teması veya kişisel eşyaların paylaşılması yoluyla bulaşır. Rota virüsü, 5 yaşına kadar hemen her çocukta en az bir kez görülebilir ve genellikle 2-3 gün sonra başlar.

Rota Virüsü Tehlikeli Midir?

Evet, rota virüsü tehlikeli olabilir, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için. Şiddetli ishal, kusma ve ateş gibi semptomlarla birlikte dehidrasyon (sıvı kaybı) ciddi bir risk oluşturur. Eğer dehidrasyon kontrol altına alınmazsa, bu durum hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle, özellikle sıvı kaybı yaşayan çocukların hastaneye yatırılması ve damar yoluyla sıvı verilmesi gerekebilir. Yetişkinlerde ise rota virüsü daha hafif seyredebilir, ancak çocuklarda hastalık daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Rota Virüsü Kaç Günde Geçer?

Rota virüsü enfeksiyonu genellikle 3 ila 8 gün arasında süren bir hastalıktır. İlk belirtiler 2-3 gün sonra ortaya çıkmaya başlar ve semptomlar genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, sıvı kaybı (dehidrasyon) riski nedeniyle hastalığın seyrini izlemek ve gerektiğinde tıbbi müdahale almak önemlidir. Eğer doğru tedavi uygulanırsa, hastalık birkaç gün içinde geçer.

Kaynak: Haber Merkezi