Güncel

Ruhsatsız s*lah ve yetkisiz çakar kullananlara ceza yağacak

Türkiye’de iç güvenliği artırmaya yönelik önemli bir adım atıldı. Meclis İçişleri Komisyonu, ruhsatsız silah taşıma ve ateşli silahlarla ilgili düzenlemeleri içeren 46 maddelik yasa teklifini kabul etti. Bu yeni düzenlemeler, ruhsatsız silah bulunduranlara ve yetkisiz çakar kullananlara yönelik ağır cezalar getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, araç kiralama işlemlerinin daha sıkı denetimini öngören değişiklikler de teklifin içerisinde yer alıyor

Abone Ol

İç güvenlik alanında önemli düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bu teklif, ateşli silahlarla ilgili ruhsatsız silah taşıma gibi konuları da kapsayan çeşitli düzenlemeleri içeriyor. Teklifte, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına dayanarak, kaymakam adaylarının eğitim şartlarına ilişkin değişiklikler yapılacak. Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak ve ateşleme iğnesi gibi parçalarını ülkeye sokan veya satan kişilere 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ruhsatsız silah taşıyan, satın alan veya bulunduranlara verilecek hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, üst sınırı ise 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak. Böylelikle, ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranlar 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Üçüncü kez silahını çalan veya kaybeden kişilerin silah vesikası geri alınacak ve bu kişilere 5 yıl boyunca silah bulundurma veya taşıma izni verilmeyecek.

Yetkisiz Çakara Ceza Artışı

Teklif ile birlikte, yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu araçları kullananların ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak ve araçlar aynı süre zarfında trafikten men edilecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, silah bulundurduğuna dair yeterli şüphe olduğu takdirde durdurdukları kişi veya araçlarda kısmi arama yapabilecekler.

Araç Kiralama Anlık Bildirilecek

Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişiklikle, araç kiralayan işletmelerin yöneticileri ve sorumlu işletmecileri, kiralanan araç ve kiralayan kişiye ait bilgileri bilgisayar ortamında düzenli olarak saklamakla yükümlü olacak. Ayrıca, bu bilgileri genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamak ve kiralanan aracın konum bilgilerini 3 yıl süreyle saklamak zorundalar.

Veri tutmayan, bilgisayar sistemini bağlamayan veya gerçeğe aykırı bilgi verenler ile araçlarda GPS cihazı bulundurmayanlar için 99 bin 896 lira, kiralayan kişi ile araç bilgilerini anlık olarak bildirmeyenlere ise 49 bin 938 lira idari para cezası uygulanacak. Aynı yıl içinde tekrar eden fiillerde en son kesilen cezanın iki katı uygulanacak ve dört kez aynı fiilin tekrarı durumunda işletme ruhsatları iptal edilecek.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }