Türk tarihinin en gurur verici kadınlarından biri olan Sabiha Gökçen, adıyla havacılık dünyasında efsaneleşmiş bir isimdir. Manevi evlatlarından biri olarak kabul edilen Gökçen, 88 yıllık yaşamına birçok başarı sığdırmıştır. Dünya genelinde ilk kadın askeri pilot olarak tanınan Gökçen'in hayatı, cesareti ve başarıları pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Havacılık serüveni, Türk tarihine damga vurmuş bir ismin nasıl yükseldiğini ve hangi zorlukları aştığını gözler önüne sermektedir. İşte, Sabiha Gökçen'in etkileyici hikayesi ve mirasıyla ilgili merak edilenler...

Sabiha Gökçen Kimdir Sabiha Gökçen Nasıl Savaş Pilotu Oldu (1)

Sabiha Gökçen kimdir?

1913 yılında Bursa'da doğan Sabiha Gökçen, anne ve babasının ölümünün ardından 1925 yılında Atatürk tarafından evlat edinilerek "Gökçen" soyadı verildi. Eğitim hayatına Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde devam eden Gökçen, 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na katıldı ve yüksek planörcülük eğitimi aldı. Daha sonra Eskişehir Askeri Hava Okulu'na giren Gökçen, burada özel eğitim alarak askeri pilot oldu. 1937'de Türk Hava Kurumu Murassa Madalyası ve askeri uçuş brövesi aldı. 1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak Balkan turuna çıkan Gökçen, Türk Hava Kurumu Türkkuşu'nda başöğretmen olarak görev yaptı ve 1955'e kadar bu görevini sürdürdü. Ayrıca 1953 ve 1959'da ABD'ye davet edilerek Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı. Havacılık kariyerinin zirvesinde, 1996'da Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreninde "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" seçilerek büyük bir ödül aldı. 1996'da 83 yaşında Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde son uçuşunu gerçekleştirdi. Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıran Gökçen, dünyanın bütün kadın pilotları için bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Sabiha Gökçen Kimdir Sabiha Gökçen Nasıl Savaş Pilotu Oldu (2)

Sabiha Gökçen nasıl savaş pilotu oldu?

Sabiha Gökçen, Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'nda aldığı eğitimin ardından 1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girmiştir. Burada özel eğitim alarak askeri pilot olmuştur. Eğitim sürecinde avcı ve bombardıman uçaklarıyla başarılı uçuşlar gerçekleştirmiştir. Türk Hava Kurumu'nun yetiştirdiği ilk kadın pilot olması nedeniyle 1937 yılında Türk Hava Kurumu Murassa Madalyası ile ödüllendirilmiş ve askeri uçuş brövesi almıştır. Bu başarılarıyla Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotlarından biri olarak kabul edilir.

Sabiha Gökçen Kimdir Sabiha Gökçen Nasıl Savaş Pilotu Oldu (1)-1Sabiha Gökçen Kimdir Sabiha Gökçen Nasıl Savaş Pilotu Oldu (1)-1

Sabiha Gökçen gerçek adı nedir?

Sabiha Gökçen'in gerçek adı Sabiha Gökçen'dir. Sabiha Gökçen, Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım'ın altıncı çocuğu olarak 22 Mart 1913 tarihinde Bursa'da doğmuştur.

Sabiha Gökçen'in kökeni nedir?

Sabiha Gökçen'in kökeni Türk'tür. Sabiha Gökçen, Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım'ın çocuğu olarak Bursa'da dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla, kökeni Türk olarak kabul edilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ