Sağlık hizmetlerinin önemi deprem faciası ile bir kere daha ortaya çıktı

Abone Ol
12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kapsamında Ankara LÖSEV Kent Yerleşkesi LÖSANTE Hastanesi'nde düzenlenen “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz” panelde Cumhuriyet'in 100. yılında hemşireler ve akademisyenler geleceğin hemşireliğini konuştu. Hemşireliğin geleceğine yönelik stratejik yaklaşımlar geliştirildi.

Katılım yoğundu

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi ve Türk Hemşireler Derneği Başkanı Azize Atlı Özbaş açılış konuşmasını gerçekleştirdi. ICN Başkanı Dr. Pamela Cipriano ise panele video konferans yöntemiyle katılarak açıklamalarda bulundu. Tüm illerden hemşirelerin ve akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği panelde, hemşireliğin önemi, geleceğin hemşireliği, hemşirelik eğitimi gibi hemşirelik mesleği tüm yönleriyle ele alındı.

Depremin diğer yüzü sağlık çalışanları

ICN Başkanı Dr. Pamela Cipriano depremde hayatını kaybeden sağlıkçılarla birlikte ülkenin sağlık hizmetlerinde boşluğa düştüğünü kaydederek, "Sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulmasının önemi, Türkiye’yi derinden sarsan deprem faciası ile bir kere daha ortaya çıktı. Yaşanan afette hastaneler de yıkıldı. Sağlık çalışanları da hayatını kaybetti ve bütün ülke sağlık hizmetleriyle ilgili ciddi bir boşluğa düştü. Kayıplarla sağlık çalışanlarının iş yükü arttı" diye konuştu.

'İstihdam edilemeyen hemşirelerin sorunları çözülmeli'

Çalışma koşullarının cazip hale getirilmesinin önemine dikkat çeken Cipriano, "Belirli sağlık hizmetlerinde eksiklik yaşamamız olası ve hemşirelik hizmeti bunun başında geliyor. Çalışma koşullarının ve kazançların tüm dünyada cazip hale getirilmesi gerekir. Hemşireliğe daha fazla yatırım yapılmalı, istihdam edilemeyen hemşireler sorunu çözülmelidir. Değer vermek, saygı duymak ve sahip çıkmak mesleği ileri taşıyacaktır. Bizim hemşirelerimiz bizim geleceğimiz mottosuyla hareket ediyor tüm dünyayı da buna davet ediyoruz" dedi.

'2030'a kadar önlem almazsak...'

Sağlık çalışanlarının iş yükünün pandemide de arttığını ifade eden Cipriano, "O zamanlardaki ihtiyacımızı unutmamalı ve daha somut tedbirler almalıyız. Bu facialar hemşirelerin ruh sağlığını derinden etkiledi. Anksiyeteden tükenmişlik sendromuna, travma sonrası stres bozukluğuna kadar birçok sorunu da beraberinde getirdi. 2030'a kadar eğer önlem almazsak sağlık hizmetlerine dair ciddi eksikliklerle karşılaşma riskimiz bulunmakta" şeklinde konuştu. Daha fazla haber için  ÖZGE UĞULU
{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }