Güncel

Sağlık ocakları bugün çalışmıyor mu? Aile hekimlerinin grevi ne kadar sürecek?

Aile Sağlık Merkezleri'nin (ASM) kapalı olduğunu gören vatandaşlar, aile hekimlerinin iş bırakma eyleminin sebebini ve ne kadar süreceğini merak ediyor. Peki, Sağlık ocakları bugün çalışmıyor mu? Aile hekimlerinin grevi ne kadar sürecek? Konuya yönelik detaylar için haberi okumaya devam ediniz

Abone Ol

Aile Sağlığı Merkezleri'nin (ASM) kapalı olduğunu gören vatandaşlar, aile hekimlerinin iş bırakma eyleminin sebebini ve ne kadar süreceğini merak ediyor. Peki, Sağlık ocakları bugün çalışmıyor mu? Aile hekimlerinin grevi ne kadar sürecek? Detaylar haberimizde yer alıyor.

Sağlık ocakları bugün çalışmıyor mu?

Türk Tabipler Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Aile Sağlık Merkezleri iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Bu protesto, ülke genelinde aile hekimleri, hemşireler ve ebelerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Aile hekimlerinin grevi ne kadar sürecek?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan gelen bilgilere göre, 30 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin protesto edilmesi amacıyla düzenlenen iş bırakma eylemi üç gün sürecek. Aile hekimleri, 5, 6 ve 7 Kasım 2024 tarihlerinde iş bırakacaklar.

Aile hekimleri neden grev yapıyor?

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, BBC'ye yaptığı açıklamada, yeni yönetmelik ile hekimlerin gelirlerinde yüzde 30'luk bir kesinti yapıldığını belirtti. Kırımlı, “Hekimlerin teşvik ödemesi alabilmesi için belirlenen performans kriterlerinin toplum sağlığına hiçbir katkısı yok. Bu uygulamalar, yeni doğan bebek ölümleri gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.” dedi.

Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sendikaların oluşturduğu 14 kuruluş, 30 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe giren "Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği"ni protesto ediyor. Yönetmelik, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen yürürlüğe girmiştir. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, bu yönetmeliğin yürürlüğe girmemesi için dava açmıştı.

Yeni yönetmelikteki değişiklikler neler?

Yönetmelikte yapılan değişiklikler, aile hekimlerine aylık ödemeleri belirleyen kriterleri etkilemiştir. Aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirilmiş, yoğun nüfuslu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlenmiştir. Bu durumda hekimler, azalan nüfus sayısına rağmen sorumluluk taşımaya devam edecekler ancak maddi bir karşılık almayacaklar.

Kronik hastalıkların takibi ve koruyucu sağlık hizmetlerine ilişkin ödemelerde artış yapılırken, 65 yaş üstü bireyler ve yenidoğan izleme uygulamaları da dahil edilmiştir. Ayrıca, hekimlerin aylık başarı oranlarını belirleyen kriterlere lohusalık izlemi, bebek-çocuk izlenmeleri, kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımı gibi unsurlar eklenmiştir. Bu değişikliklerle, hastaların kamu, özel ve üniversite hastanelerine başvuru sıklığının azaltılması hedeflenmektedir.

Yeni düzenlemelerle aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getirilmiş ve bu ilaçları daha az yazan hekimlere daha fazla ücret verilmesi planlanmıştır. Ancak, hekimler bu durumun hekim-hasta ilişkilerinde sorunlara yol açabileceğini belirtmektedir.

Hekimlerin günlük hedef muayene sayısı ise 75 olarak belirlenmiştir. Bu durum, aile sağlığı merkezlerindeki hekimlerin ne kadar hasta bakarlarsa o kadar fazla kazanç elde etmeleri anlamına geliyor, bu da hastalara daha az zaman ayırmalarına yol açabilir.

Hekimlerin talepleri

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan en düşük maaş, Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına aittir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin %40'ı birinci basamak ASM'lerde sağlanmaktadır. Hekimler, “Gelire katkı %20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin kalitesini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.” talebinde bulunmaktadır. Türk Tabipleri Birliği'nin resmi internet sayfasında hekimlerin beş talebini bulabilirsiniz.

Protestoya katılan sendikalar arasında Türk Tabipleri Birliği, AHEF, AHESEN, ASEF, Hekim Birliği Sendikası, Genel Sağlık İş ve Hekim-Sen bulunmaktadır.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }