Türkiye’nin önde gelen hukukçularından Sami Selçuk, hem akademik hem de adliye çalışmalarıyla hukuk dünyasında iz bıraktı. Peki, Sami Selçuk kimdir, nereli, kaç yaşında?
Sami Selçuk kimdir?
Sami Selçuk, tanınmış bir Türk hukukçusudur. Sami Selçuk, eğitim hayatına Konya Lisesi'nde başlayıp, 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hukuk kariyerine Ankara'da yargıç adayı olarak adım atmış, ardından sırasıyla Sütçüler, Akşehir ve Yenice'de görev yapmıştır. 1972 yılından itibaren Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevini üstlenmiştir.
1982 yılında Yargıtay Üyeliğine seçilen Selçuk, hukuk alanındaki derin bilgi ve tecrübesiyle öne çıkmıştır. Fransızca ve İtalyanca dillerini iyi derecede bilen Selçuk, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doçentlik unvanını almış ve akademik kariyerine yön vermiştir.
Birçok ulusal ve uluslararası dergide, hukuk, dil, laiklik, Atatürkçülük gibi konularda çok sayıda makale ve deneme yayımlamıştır. 1990'lı yıllarda ise denemelerini Adam Sanat dergisinde yayınlamıştır. 7 Temmuz 1999'da Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay Birinci Başkanlığı'na seçilen Sami Selçuk, bu görevini 15 Haziran 2002'ye kadar sürdürmüştür. 2002 yılında, yasal yaş sınırına dayalı olarak emekli olmuştur.
Siyasi Yaşamı ve Akademik Faaliyetleri
2002 Türkiye genel seçimlerinde ANAP'tan Ankara 2. bölge 1. sıradan milletvekili adayı olmuş, ancak seçilememiştir. Emekliye ayrılmasının ardından Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmış ve Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı'na seçilmiştir. Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku dersleri vermiştir. Ayrıca Aralık 2010'dan itibaren, AİHM Danışma Paneli üyeliği görevini üstlenmiştir.
Eserleri
Sami Selçuk'un yazdığı ve çevirdiği eserler, hukuk, demokrasi, laiklik gibi çeşitli konuları derinlemesine ele almıştır. Bazı önemli eserleri şunlardır:
- Dolandırıcılık (1982, İstanbul)
- Cinayet Mahkemesi Anıları (1983, Ankara)
- Temsili ve Katılımcı Demokrasinin Kökeni (1987, İstanbul)
- Laiklik (1994, İstanbul)
- Zorba Devletten Hukukun Üstünlüğüne (1998, Ankara)
- Demokrasiye Doğru (1999, Ankara)
- Longing for Democracy (2000, Ankara)
- Suçlar ve Cezalar Hakkında (2004, Ankara)
Sami Selçuk, modern Türkiye'de hukuk, siyaset ve demokrasiye dair derinlemesine analizleriyle tanınan bir akademisyen ve düşünürdür.