Santorini Yanardağı, Yunanistan’ın en bilinen volkanik adalarından biri olan Santorini Adası'nda yer almaktadır. Peki Santorini Yanardağı nerede? Santorini Adası ile Türkiye arası kaç kilometre uzaklıkta?
Santorini Yanardağı nerede?
Santorini Yanardağı, Yunanistan'ın güneydoğusunda, Ege Denizi'nde bulunan Santorini Adası’nda yer almaktadır. Ege Adaları'nın güneyinde yer alan bu yanardağ, Hellenik Volkanik Yayının bir parçasıdır ve aktif bir yanardağdır. Santorini, volkanik patlamalar sonucu oluşmuş bir takımadadır ve MÖ 1600 civarında gerçekleşen büyük patlama ile bugünkü hilal şeklini almıştır. Bu patlama, Minos Uygarlığı'nın çöküşü ve efsanevi Atlantis efsanesi ile ilişkilendirilmektedir. Günümüzde ise Santorini, turistik bir cennet olarak bilinir, ancak yanardağ hala potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır.
Santorini Adası ile Türkiye arası kaç kilometre uzaklıkta?
Santorini Yanardağı, Santorini Adası içinde yer alır. Türkiye'ye uzaklığı ise 170 km seviyesindedir. Olası bir lav püskürtme durumunda Türkiye'nin Ege kıyılarından duman görülebilir.
Santorini Yanardağı en son ne zaman patladı?
Santorini Yanardağı Santorini Adası içinde yer alır. Türkiye'ye uzaklığı ise 170 km seviyesindedir. Olası bir lav püskürtme durumunda Türkiye'nin Ege kıyılarından duman görülebilir. Santorini Yanardağı M.Ö 1600'lerde patlamış. Patlama nedeniyle Antik Minos Uygarlığı sona ermiştir. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir.