Savaş ve ekonomi

Abone Ol

Savaş haberleri yazmak istemiyoruz diyor İzmir basını, savaş kötü bir şey! İki seneye yakındır süren Rusya Ukrayna savaşından sonra Orta Doğu’da sınırımızda süren Suriye savaşının ardından İsrail Filistin savası patlak verdi. Bunun beklenmeyen bir zamanda olduğu söyleniyor ama İsrail Başbakanı Netanyahu ülkesinde zor günler geçirirken Hamas’ın İsrail’i bombalaması ile ön plana çıktı!  

Savaş ekonomisinde birçok sektör zarar görürken bazıları da ön plana çıkmakta. İşte bunları küçük bir özetle anlatmaya çalışmak isterim.

1.Petrol-doğalgaz-madencilik-rafineri: Savaşlar nedeni ile bunların fiyatları doğal olarak yükselir, altının fiyatı tavan yapar. 2. Enerji sektörü: Savaş nedeni ile doların artışın nedeniyle enflasyona bağlı enerji fiyatlarında hızla artış gerçekleşir. Elektrik fiyatları artar. 3-Silah sanayii: Silah siparişleri savaş nedeni ile çoğalır bunu yapan ülke fabrikaları para kazanır. 4. Gıda sektörü: Savaş nedeni ile gıda talep görür, enflasyon artışı nedeni ile fiyatlar tavan yapar, insanlar stok yapar. 5-Bankacılık sektörü: Enflasyon artığı için karlılık oranı artar. 6-İlaç sektörü: Bu da, savaş nedeniyle ilaca olan talebin artması olarak ortaya çıkar.

Zarar gören sektörleri sıralarsak 1. Sigorta sektörü: Burada savaş nedeni ile riskler artar, prim ödemeleri yükselir. 2. Demir Çelik: Doğrudan zarar görür. 3. Ulaşım: Hava yolu deniz taşımacılığı olumsuz etkilenir bunu Ukrayna’da gördük, hava yolları iki seneye yakındır çalışmıyor. 4-Turizm Sektörü: İnsanlar tatile gitmekten çekinirler ve savaş olan ülkeye kimse gitmek istemez. 5-Gayrimenkul: Alım satımlar düşer, insanlar yatırım yerine nakit parada kalmayı tercih ederler. 6-Lüks tüketim sektörü: İnsanlar lüks harcamalarını kısarlar. İşte savasın kısaca zararlarını özetledik. 

İsrail Filistin savasında birçok şey ön plana çıkmakta. Filistin’e destek veren ülkelerin ekonomisine operasyon yapıldığı da gündeme düşüyor.

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaş nedeni ile birçok ülkenin tepki vermemesi için ekonomisi kırılgan ülkelerde borsa işlemleri üzerinden operasyon yapıldığı bildiriliyor. Türkiye gibi ekonomisi kırılgan ülkelerde Bank of Amerika ve bazı Türk yatırım şirketlerinin borsada büyük satışlarla operasyon yaparak Türk Hükümetinin İsrail’e tepki vermesinin önüne geçilmek istendiği bildiriliyor. Türkiye gibi  tepki veren Çin, BEA, Endonezya, Katar, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan  borsalarında operasyon yapıldığı görüldü. İsrail’in savaşta olması nedeni ile İsrail borsası hiç etkilenmedi.    

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden’ın İsrail ziyareti birçok soru işaretlerini getirdi kafalarda… Acaba Biden İsrail’e kendi gitmeyip dublör mü gönderdi, bununla ilgili araştırma yapanlar var. Joe Biden’ın boyu 1.83, Netanyahu’nun boyu 1.84, yani daha uzun. İkisi yan yana geldiğinde Biden olduğu” iddia edilen” kişinin boyunun en az 10 cm uzun olduğu görülüyor. Bu da Amerika Başkanı’nın dublör kullandığını göstermekte. Şu neticeye de varabiliriz, acaba hangisi dublör kullandı? Artık dünya liderleri kendilerini korumak için bu yola başvuruyorlar, bunun Rus Lider Putin’de daha çok görüldüğü söylenmekte. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }