Türkiye’nin birçok yerinde son 1 ay içerisinde okul servisi kazaları artışa geçerken, İzmir Buca Seyfi Demirsoy Güzel Sanatlar Lisesi servisinin aşırı hız ve dikkatsizlik nedeniyle karıştığı kazada, bir öğrenci hayatını kaybetmiş, 4 öğrenci ise yaralanmıştı. Yaşanan bu olayların ardından, öğrenciler ve veliler okul servislerinin yaptığı hız aşımlarına dikkat çekerek, bu hız aşımlarının nedeninin bir servisin birden fazla okulla çalışması sebebiyle, birçok yere hızlı şekilde yetişmeye çalışmasından dolayı yaşandığını iddia etti.
“Asıl sorun davranışlar”
Yaşanan kazaların genellikle hız nedenli olduğunu ancak burada önemli olanın hızdan çok şoförlerin davranış biçimleri olduğunu vurgulayan Uluslararası Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, “Yaşanan kazalarda asıl neden genellikle hız gibi görünse de, burada asıl önemli olan sürücülerin davranışlarıdır. Son dönemde emniyet kemeri takılı olmayan, hız sınırlarına uymayan ve hız sınırlarına uyan vatandaşlar tarafından uyarıldıklarında ise şiddete meyletme durumu görülen bir trafik sorunu gözlemlemekteyiz. Bu gibi kişilerin şoförlük yapması doğru olmamakla birlikte, kendi canını önemsemeyen bir kişiye, çocuklarınızın canını emanet edemezsiniz. Birden farklı okul ve firmayla çalıştıklarından dolayı herhangi bir gecikmede ücretlerinden kesinti yapılacağını bilen kimi şoförler, hayati kurallara uymamayı tercih edebiliyor. Hem okul servisi hem de farklı firmalarda çalışmalarından dolayı zamanla yarışıyorlar. Zamanla yarışmak demek, hız demek. Bu sorunun ortadan kalkabilmesi için gerek trafik ekipleri, gerek belediye gerekse ilgili bakanlıkların müdürlükleri tarafından denetlemelerin sıklaştırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“Mola verilmeli”
Okul servisi taşımacılığı sektöründe işletme sahibi olan Abdullah Öztürk, servislerin okul dışında farklı firmalarda da çalışabildiklerini belirterek, “Birkaç farklı okulda çalışmak zor olabilir. Çünkü okulların giriş ve çıkış saatleri birbirlerine oldukça yakın. Ancak okul saatleri öncesinde veya sonrasında, belediyeye ibraz edilmesi şartı ile farklı firmalar için çalışabilirler. Ancak bunu belediyeye, hem okulda hem de farklı firmalarda çalıştıklarını, imzaladıkları sözleşmeleri göstererek kanıtlamak zorundalar. Servislerde denetlemelerin artması gerekiyor, bunun yanında, bir şoförün iki çalışma saati arasında mutlaka yarım saatlik bir dinlenme molası vermesi gerekiyor. Örneğin; okul 18.00’de bitiyorsa, öğrencileri evlerine bıraktığında saat 18.30 ise, yeniden bir servise çıkabilmesi için saatin 19.00 olmasını beklemek zorundalar. Ancak bu şartlar altında birden fazla yerde çalışabilme imkanları olur. Aksi tespit edilmesi halinde en az 90 gün araç trafikten men edilirken, şoföre de yüksek cezalar yazılır” diye konuştu.
“Can güvenliği yok”
Öğrencilerin güvenli şekilde okula veya evlerine ulaşabilmesi için, okul servislerinde alınması gereken önlemlerin tamamlanması ve denetimlerin artırılması gerektiğini kaydeden Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, “Okul servislerinin, okul saatleri dışında farklı işletmelerdeki çalışanların taşımacılığı için de kullanıldığını duyduk. Bundan dolayı da şoförlerin, bir yerden bir yere yetişebilmek adına hız yaptıklarına dair iddialar söz konusu. Bu iddialar eğer doğruysa, çocukların can güvenliği yok demektir. Böyle bir durumda, servisler hakkında denetimlerin artırılması, çocukların servis içerisinde mutlaka emniyet kemerlerinin takılı olması, servis içerisinde kamera olması ve hız sınırının geçilmemesi veya tespit edilmesi üzerine yetkililer tarafından denetleme yapılması gerekmektedir. Farklı işletmeler için çalışmalarının, ekonomik sıkıntılar dolayısıyla yapılabildiğini anlıyoruz ancak burada söz konusu çocuklarımızın canları. Bu hiçbir şeyden önemli değil. Gerekli önlemler alınmalı” dedi.
“Araç takip sistemi zorunlu olmalı”
Uluslararası Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, servislerde öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması için yapılması gerekenleri sıraladı. İntepe;
Servislere yapılması gereken denetimler artırılmalı
Mutlaka bordro kontrolleri yapılmalı
Firma sahipleri şoför davranışlarını denetlemeli
Şehir içi hız limitleri denetlenmeli
Araç takip sistemi kullanılmalı
Takometre ile çalışma, mola ve hız takibi yapılmalı
Araç içi ve dışında mutlaka kamera bulundurulmalı ifadelerini kullandı.