Kullanıcılar, Sevr Antlaşması nedir? Sevr Antlaşması nerede imzalandı? sorularına cevap arıyor. Sevr Antlaşması nedir? Sevr Antlaşması nerede imzalandı? sorularının cevabı haberimizde…
Sevr Antlaşması nedir?
Sevr Antlaşması (Fransızca: Le Traité de Sèvres), I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti arasında 10 Ağustos 1920'de Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır. Antlaşma, 433 maddeden oluşmaktaydı.
1915 yılının başında Britanya ile Fransa'nın Çanakkale'ye saldırmaları, Rusya'da endişe uyandırdı. Rusya, Çanakkale Savaşı sırasında İstanbul ve Boğazlar üzerindeki isteklerini müzâkere etmek üzere Britanya ve Fransa ile masaya oturdu. Bu süreçte, İngiliz ve Fransız hükümetleri, Rusya'nın Akdeniz'de Fransa'nın rakibi olmasından kaygı duyarak Rusları oyalamaya çalıştı.
Çanakkale Harekâtı'nın temel amacı Boğazlar yolunu açarak Balkan devletlerine destek vermek ve Avusturya'yı çembere alarak savaşı kısa sürede sonlandırmaktı. Ancak Yunanistan'ın teklifi reddetmesi ve Bulgaristan'ın İttifak Devletleri'ne katılması sonrası Çanakkale harekâtı sona erdi.
Boğazlar Antlaşması ve Londra Paktı'nın ardından İtalya'nın İttifak Devletleri'nden ayrılmasıyla yeni bir cephe oluşturuldu. Ancak İtalya, sadece Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na karşı savaş ilan etti. Bu antlaşmada İtalya'ya Adriyatik Denizi kıyıları ve bazı Osmanlı hakları vad edildi.
Geleneksel İngiliz politikası, Rusya'nın Akdeniz'e inmesini engellemek için Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak bütünlüğünü korumaktan yana oldu. Bu nedenle, Osmanlı topraklarının planlı bir şekilde paylaşılması amacıyla De Bunsen Komitesi kuruldu.
De Bunsen Raporu, Osmanlı İmparatorluğu'nu beş vilayete ayırarak merkezi otoriteden yoksun, federal bir devlet kurmayı önerdi. Bu öneri, Osmanlı'nın bölünmesi fikrini destekledi.
Daha sonra 16 Mayıs 1916 tarihinde Britanya ve Fransa arasında yapılan ve Rusya tarafından onaylanan Sykes-Picot Anlaşması, Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören bir diğer gizli antlaşma olarak imzalandı. Ancak bu antlaşma, bölgedeki değişen koşullar nedeniyle planlanan şekilde uygulanamadı.
Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda imzalanarak Sevr Antlaşması'nın yerine geçti ve Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetti.