Son dönemde artan deprem endişeleri, Sivas'ın deprem riski taşıyıp taşımadığını gündeme getirdi. Sivas, Türkiye'nin iç kesimlerinde yer alan ve fay hatlarından uzak olduğu düşünülen bir şehir olarak bilinse de, bölgedeki jeolojik yapının detayları merak konusu oldu. Peki Sivas deprem bölgesi mi? Sivas fay hattı var mı, nereden geçiyor? İşte detaylar...

Sivas deprem bölgesi mi? 

Sivas il sınırları içerisindeki fay sistemleri, MTA'nın diri fay haritası kullanılarak değerlendirilmiştir. Sivas, depremsellik açısından riskli bir bölgede konumlanmaktadır. Şehrin kuzeyinden geçen ve dünya çapında bilinen aktif bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Sivas’ın doğusundan batısına doğru sırasıyla Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçelerini kapsamaktadır. Kelkit Vadisi, güneydoğudan kuzeybatıya doğru uzanan bu fay zonunun etkisi altında oluşmuştur. Bölgenin jeolojik ve jeomorfolojik yapısı nedeniyle heyelan ve çığ gibi afetler sıkça yaşanmaktadır.

Sivas'ta fay hattı var mı?

Sivas’ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Diğer önemli bir fay Gemerek, Şarkışla, Ulaşilçelerinden geçen Deliler fayıdır. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır.

Deprem tehlike haritasında Sivas ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin KAFZ ve Deliler fayı civarında yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca online harita üzerinde adres bazlı sorgulamalar da yapılabilmektedir.

Sivas fay hattı nereden geçiyor?

Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan ve Sivas ve ilçelerinin büyük çoğunluğu 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Sivas il merkezi ise 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. 1. derece deprem kuşağında yer alan ilçeler arasında Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara bulunuyor.Konuyla ilgili uzmanından yapılan açıklama şu şekilde:

''Sivas kent merkezi deprem riski açısından nispeten daha güvenli bir konumda. Fakat Sivas’ın kuzeyine doğru gittiğimizde örneğin Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerimiz yüksek derecede deprem tehlikesi altında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temel gerekçesi bu ilçelerimizin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde bulunmasından kaynaklanıyor. Sivas kent merkezinin güneyine baktığımızda ise kabaca Kızılırmak vadisinin içerisinden geçen hatta karşılık geliyor. Güneyde bulunan hat Gemerek Yeni Çubuk’tan başlıyor, Şarkışla’nın güneyinden Divriği’nin kuzeyine kadar devam eden fay hatları mevcut. Kuzeyden geçen fay hatları, güneyden geçen hatlara göre çok Sivas açısından daha fazla tehlike içeriyor.''

Kaynak: HABER MERKEZİ