İzmir’in kent içi ulaşımda sürdürülebilir, dirençli ve erişilebilir sistemlere kavuşması amacıyla hayata geçirilen İzmı̇r Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUp İzmir) tamamlandı. Plan; motorsuz ulaşımı, paylaşımlı sistemleri ve toplu taşımayı teşvik ederken, özel araç bağımlılığını azaltmayı ve karbon emisyonlarını düşürmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği’nin teknik desteğiyle hazırlanan stratejik plan, 2030 İklim Nötr Şehirler Taahhüdü'ne katkı sağlayacak nitelikte.
Bu bir final değil, başlangıç
Kapanış toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sürdürülebilir ulaşımın kent yaşam kalitesinin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı. İzmir’in kontrolsüz büyümesiyle birlikte oluşan ulaşım zorluklarını çözmek için uzun vadeli bir stratejiye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, SKUp İzmir’in bu yolculuğun temel taşı olduğunu söyledi. Başkan Tugay, temiz hava, sessiz sokaklar, konforlu toplu taşıma ve özgürce hareket edilen yaşam alanları hedeflediklerini aktararak, bunun daha başlangıç olduğunu, asıl çalışmaların şimdi başlayacağını kaydetti.
Plan doğrultusunda oluşturulacak yeni Ulaşım Master Planı, kenti 30-40 yıllık bir perspektifle yönlendirecek. Toplu taşımanın önceliklendirildiği, bisiklet ve yaya yollarının yaygınlaştığı, mikromobilite araçların devreye alındığı, kısacası insan odaklı bir ulaşım sisteminin temelleri SKUp İzmir ile atılmış oldu.
Kentin ulaşımında yeni bir sayfa
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, İzmir’in ulaşımda yeni bir sayfa açtığını ve bu projenin Türkiye-AB iş birliğinin somut bir göstergesi olduğunu belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB Yatırımları Daire Başkanı Dr. Tijen İğci ise SKUp İzmir’in sadece İzmir için değil, Türkiye genelindeki tüm şehirler için bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Neler yapıldı?
SKUp İzmir 4 temel bileşenden oluşuyor: Analiz ve Kapsam Belirleme (Bileşen-1), SUMP Stratejisi Geliştirme (Bileşen-2), Tedbir Planlaması ve SUMP Kabulü (Bileşen-3) ile Kapasite Geliştirme, Eğitim ve Görünürlük (Bileşen-4). Analiz ve Kapsam Belirleme’nin en önemli çıktısı, “İzmir Ulaşım Modeli” oldu. Bu kapsamda; hareketlilik ve ulaşım hizmetlerinin mevcut durumunun sayısal incelemesi, mevcut hareketlilik durumunun kapsamlı analizi ve İzmir Ulaşım Modeli’nin geliştirilmesi çalışmaları yapıldı. Aktivite tabanlı talep modeli olarak geliştirilen İzmir Ulaşım Modeli çalışmalarında kullanılmak üzere; 37 bin 171 hane ve 96 bin 484 kişi ile hane halkı anketi, dış yolculukların çıkarılması için 10 noktada 3 bin 227 tane yol kenarı anketi, 35 noktada bisiklet sayımları, 22 alt bölgede yaya sayımları ve 171 noktada araç sayımları yapıldı.
Bileşen 2 kapsamında; gelecek senaryoları, İzmir’in geleceğe yönelik ortak vizyonu, hedefler ve göstergeler belirlendi. Bileşen 3 kapsamında ise; öncelikle tedbirlerin uzun listesi; paydaş katılımı, değerlendirme toplantıları, teknik çalıştay gibi çok boyutlu değerlendirme sürecinin ardından ise tedbirlerin kısa listesi oluşturuldu. Bu kapsamda 7 tedbir paketi içerisinde toplam 100 tedbir belirlendi. Aynı zamanda İzleme ve Değerlendirme Planı ve Finansal Plan çalışmaları tamamlandı. Bileşen 4 kapsamında ise; 18 teknik eğitim, 10 teknik çalıştay, 2 adet yurtdışı çalışma gezisi, 3 adet 250 kişilik Paydaş Katılım Çalıştayı ve 2 adet Vatandaş Forumu gerçekleştirildi.